четвртак, 06. маја 2021. | 13:51

Кон: И поред свега сам умерени оптимиста

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је вечерас, гостујући у емисији “Упитник” на РТС-у, да је, без обзира на данашњи дан, који се сматра најгорим од почетка епидемије у Србији, када је број жртава коронавируса порастао на 23, “умерени оптимиста”.

 

У последња 24 сата од последица коронавируса преминуло је седам особа у Србији, а регистровано 115 нових случајева.

“Ја сам и даље умерени оптимиста. Још немамо нагли скок да дуплирамо скок из дана у дан, то нам се још није десило”, рекао је доктор Кон.

Говорећи о просечној старости преминулих до сада, он је рекао да је просечна старост мушкараца преко 58 година, а жена преко 53 године.

“Сад поново има двоструко више мушкараца него жена. Данас је седам мушкараца умрло, просечна старост је преко 58 година”, каже Кон.

Каже да је на респиратору 69 пацијената, да се повећава број пацијената на респиратору, као и број умрлих.

“Имамо ситуацију која се погоршава, али имамо и даље доста успеха у овом сузбијању вируса”, каже епидемиолог.

Одговарајући на питање колики скок очекују у наредним данима, он каже да је ситуацију илустровао бројем оболелих у Београду, односно њиховим контактима и проналаском тих особа са којима је заражени био у блиском контакту.

“Имамо 80.000 људи које треба пронаћи. Толико је их је баш у самој изолацији. У Београду је преко 9.000 који су под директним надзором, у кућној или самоизолацији, мислим да је укупно људи који су под неком врстом надзора око 14-15.000”, рекао је доктор Кон.

Објашњавајући сложеност проналаска свих контаката заражених, Кон је рекао: “Прво, сваки пут кад ми прочитамо бројку 115, треба да знате да сваки од тих 115 је имао у просеку 20 конаката, које морамо да пронађемо и ставимо под изолацију”.

Додао је да постоји “загушење у издавању резултата од тестирања”, не стижу одмах резултати, већ накнадно.

За могуће увођење 24-рочасовног поличијског часа, доктор Кон каже да је то одлука власти”-

“24 сата полицијског часа има свог смисла, то је кад више не може да се контролише епидемија. Не мислим да смо ми баш у таквој ситуацији. Две недеље ако нема контаката, нема простора где вирус више да се шири. Та могућност је сламка спаса”, рекао је Кон.

Подсетио је да је у Србији једне године било у дану девет умрлих од грипа, па није уведен 24 часовни полицијски час.

“Полицијски час је одлука власти, власт је та која може да контролише контакте у том смислу, иначе држава ће за такву меру увек имати подршку струке”, рекао је епидемиолог Кон.

Подели на: