недеља, 20. јуна 2021. | 23:33

Кон: Постепено погоршање ситуације, размишља се о заоштравању мера

Епидемиолог Предраг Кон рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба да је сада већи ризик него пре десетак дана и да се увелико размишља о пооштавању мера. Немамо још јасне и довољне податке да бисмо могли да инсистирамо, истакао је Кон. У последње две недеље расте број пацијената у болницама и то нас забрињава, истиче др Иво Удовичић. Морају људи да швате да не треба затварати скијалишта, али противепидемијске мере морају да се поштују у зимским центрима.

 

У Србији је у последња 24 сата од последица коронавируса преминуло још 16 пацијената. Од 11.699 тестираних узорака, на коронавирус је позитивно 1.928.

Предраг Кон и Иво Удовичић на конференцији за новинаре

О затварању угоститељских објеката
На питање које мере ће бити пооштрене, Кон каже да нема овлашћење медицинског дела Кризног штаба да то конкретизује. “Јасно је да све долази у обзир”, поручује Кон.

Што се тиче затварања угоститељских објеката, Кон каже да то не долази у обзир, долази само у обзир размишљање о дужини радног времена.

“О дозволи скијалишта било је говора знатно раније и о томе је Кризни штаб врло јасно дао своје препоруке, да капацитети буду знатно ниже попуњени”, додао је Кон.

У болницама су 3.832 особе, а на респиратору је 129 пацијената.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон је рекао да је евидентно постепено и упорно погоршање ситуације.

На питање ко ће бити одговоран ако се после празника повећа број заражених, Кон каже да ћемо сви заједно бити одговорни, а да је јасан став Кризног штаба да нема говора о попуштању мера.

Кон је рекао да се увелико размишља о пооштравању мера.

“Немамо још увек јасне и довољне податке да бисмо могли да инсистирамо. Заоштравање мера, видећемо које заоштравање ће бити, али оно што може да се очекује после овог продуженог викенда – јасно је да ћемо те последице видети тек касније”, рекао је Кон.

“Свако ко одлази у било које место да зимује треба да зна да је појачан ризик од заражавања”, рекао је Кон и поручио да је неопходно поштовање свих мера како би се тај ризик смањио.

Отварање жичаре на Копаонику, рекао је Кон, не би коментарисао. Сви заједно ћемо бити одговорни, истиче, уз апел да се поштују мере и напомену да је појачан надзор на свим местима зимовања.

Навео је да су испитивања у једној општини у Београду, од 18. јануара до 5. фебруара, показала да је од 863 позитивна случаја, њих 79 заражено на зимовању, те да се одатле може очекивати појачан ризик.

Према његовим речима, у последњем таласу у Србији број новозаражених одржава се на високом нивоу, као и проценат позитивних који је стално између 14 и 17 одсто.

Прошле недеље у основним и средњим школама у Србији регистровано је укупно 78 нових случајева ђака који су позитивни, каже Кон уз констатацију да се бележи повећање из једне у другу недељу оболевања у школама.

“Сада већи ризик него пре десет дана”
На питање зашто мере нису пооштрене пре празника, Кон каже да просечно у последњих седам дана нисмо прешли број од 2.000 новозаражених.

“Када говоримо о заоштравању, ми нисмо имали основа да тражимо заоштравање, али смо имали основа да тражимо да се уопште не расправља о било каквом попуштању мера и да инсистирамо да се све што је обавезно поштује и да се максимално пооштри контрола у току ових празника и то обећање смо добили”, истакао је Кон.

Најважније је да грађани знају да је сада већи ризик него што је био пре десет дана и да тај ризик расте, поручио је Кон.

Говорећи о вакцинацији, Кон каже да вакцина није чаробни штапић и да је просечна старост вакцинисаних 65 година.

Удовичић: Ситуација је тешка, ово није обичан грип
Др Иво Удовичић, командант Војне болнице Карабурма, каже да је до сада било коментара да долази да плаши људе. “Ја нисам само пуковник него и доктор, радим у јединици интензивног лечења и 10 месеци сам упознат са ситуацијом”, рекао је Удовичић.

“Лечимо најтеже пацијенте, говорим у име свих здравствених радника који се боре да спасу животе”, истакао је Удовичић.

Ситуација је тешка, волео бих да могу да кажем лепе вести, указује Удовичић.

“Није ово обичан грип, ја и моје колеге знамо да ово није обична епидемија”, каже он.

“У последње две недеље расте број пацијената у болницама и то нас забрињава”, рекао је Удовичић, додајући да се анестезиолози и хирурзи нису школовали да раде ово. “Морамо да се вратио нашем послу.”

Са овом епидемијом се можемо изборити само заједно, истакао је Удовичић.

Што се тиче болнице на Карабурми, Удовичић каже да су пуни, Инфективна клиника такође, Младеновац, а Батајница “има веће бројеве”.

“Плашимо се да не дођемо у ситуацију да болнице које су у не-ковид систему поново отварамо у ковид систем. Ово није претња, ово је истина”, истиче Удовичић.

“Не смемо да се опуштамо док се епидемија не заврши”
Говорећи о томе шта је допринело оваквој ситуацији, Удовичић каже да је то опуштање. “Можда је разлог опуштања вакцинација, кад примите прву дозу, нисте 100 посто заштићени и можете да преносите вирус, потпуно сте безбедни кад примите обе дозе и прође 15 дана – онда сте сигурни да нећете завршити у јединици интензивног лечења и да можете бити преносиоци.”

“Не смемо да се опуштамо док се епидемија не заврши, не смемо да дозволио да оно за шта добијамо похвале из целог света, за ефикасан план вакцинације, покваримо новим скоком заражавања”, каже Удовичић.

Морамо да будемо стрпљиви и одговорни да не дођемо у ситуацију да завршимо у ковид болници, каже др Удовичић.

Говорећи о предстојећим празницима, упозорава све да буду опрезни, посебно они који иду ван Београда, да им неколико тренутака задовољства не загорча живот.

Подели на: