Кон: Ситуација и даље несигурна

Епидемиолог др Предаг Кон изјавио је да ситуација у Србији, упркос побољшању, и даље несигурна.

 

Што се тиче Београда, из дана у дан се примећује смањење сумњи на заразу ковидом. Међутим, ови бројеви су и даље високи и ситуација је упркос побољшању и даље несигурна”, изјавио је Кон.

Још једном је поновио наводе премијерке Ане Брнабич у вези са повратком ђака у школе. Како каже, о томе ће се више знати у уторак.

Још 236 заражених у Србији, преминуло девет особа

“Ми смо практично све решили. Ту постоје одређена техничка питања која су у вези са могућностима неких школа. Оно што родитељи морају да знају, само здраво дете може у школу. Биће потребно да провере температуру детету пред полазак, како се то не би препуштало школама”, рекао је Кон.

Осврнуо се и на случај Мајкла Оџа, бившег играча Црвене звезде, који је преминуо.

“Не постоје докази о повезаности коронавируса и смрти спортисте који је од ње оздравио, то се не може доказивати на једном случају”, изјавио је и додао да само клиничари могу да дају процену о последицама коронавируса на оне који оздраве.

Кон није имао одговор на питање зашто је смењена др Лејла Ћеранић, која је била једини инфектолог у Новом Пазару.

Одговарајући на питање зашто се не објављује податак о броју излечених, каже да је вероватно због тога што нису сви ни прикупљени.

“Вероватно се не објављује зато што нису прикупљени сви подаци. Оно што ја могу да кажем јесте да се он повећава и већи је од броја нових случајева”, рекао је.

Што се тиче ситуације са центрима за дневни боравак деце са аутизмом, Кон наглашава да се то питање “дуго провлачи и да за сада нема решења”, као и да ти центри треба да раде као и сви други дневни боравци деце, али да се то не примењује.

Подели на: