субота, 18. септембра 2021. | 21:41

Кон: Треба да издржимо све ово, не смемо да попуштамо

Потенцијал вируса полако пада, треба да издржимо све ово, не бисмо смели да дозволимо да се ситуација погорша, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

 

 

Примена мере према којој је улазак у Србију могућ само уз негативан пи-си-ар тест не старији од 48 сати, или, за наше држављане, обавезан десетодневни карантин, ступа на снагу сутра – померена је за једна дан.

Од како су мере најављене, на граничним прелазима формирају се колоне.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, гостујући у Дневнику РТС, да су у ово време уобичајене гужве на границама, значајно је мање из Немачке и Аустрије, а задржавање је последица темељног уношења података.

Каже да ако процењујемо шта се дешава – не дешава се у ово доба године нешто што се иначе не дешава.

Према његовим речима, пи-си-ар тест је значајан да се зна да сви који улазе у земљу нису заразни, а ако немају тест морају да буду у карантину и то је све.

Медицински део Кризног штаба је предлагао меру и раније, али то тражи одређену логистику, каже др Кон.

Истиче да пар дестина хиљада људи не може да се пореди са 400.000 што смо имали током Ускрса, сваки грађанин треба да се пријави на портал е-здравље.

Биће појачане мере после понедељка, када буду обавезне мере.

Ни овог викенда не раде кафићи, ресторани, барови, клубови, салони, тржни центри, теретане. Претходних дан су стизали апели из Привредне коморе Србије да се та ограничења укину. “Медицински део Кризног штаба не подржава попуштање мера, реалност је таква каква јесте, видећемо”, рекао је Кон.

Кон каже да је медицински део препоручивао ограничење кретања и да држава искористи све своје могућности за период од 19 до 05 часова али за сада нема потребе.

“Редовно нормално дочекивање Нове године је нереално, то би била катастрофална ситуација да се то деси”, рекао је Кон.

Благо се смањује број заражених у престоници, ипак болнице су и даље пуне. Он каже да је епидемијска ситуација у Београду и даље неповољна, повремено катасрофална, јуче је у Београду било 1.002 заражена, очекујемо да падне испод хиљаду, максимум је прошао иде онако како се и ми понашамо. “У сваком случају потенцијал вируса полако пада, не би смели да дозволимо да се то погорша”, рекао је Кон.

“Понашање домаћина који славе Светог Николу је нешто што је за херојство наших здравствених радика значајно, то ће продрети до сваког задравственог радика и дати им снаге. Није се масовно славило, славило се у дому, то се не доживљава као одзив на молбу него је и СПЦ изашла са јасним препорука, а то је до сада најаснажнија подршка солидарности “, каже епидемиолог.

Сматра да грађани поштују мере због рестрикције, али поштују се више него што је до сада било, неопходно је да би спуштали до нивоа када не морамо више да се плашимо – то је суштина.

Говорећи о вакцинама Кон каже да зна за податак од 5.000 доза, план имунизације је направио Батут, и Национални комитет за имунизацију учествује у томе и они ће прецизирати коме ће бити прве количине дате. “Кад стигне испод 0,1 одсто треба одабирати оно што је најефикасније да се најпре може дати и да се одаберу они који су у највећем ризику”, истакао је др Кон.

Кон понавља да је за Нову годину све јасно и да више апела делује претерано.

“Треба да издржимо све ово, не смемо да попуштамо, да се не уљуљкујемо у мишљење да то пролази, још је то високо”, закључио је Предраг Кон.

 

Подели на: