Кукан: ЕУ и Могерини да покажу више чврстине

Европска унија и висока представница Федерика Могерини морали су да покажу много више чврстине и одлучности у процесу проширења и, пре свега, у дијалогу између Београда и Приштине, изјавио је председник Одбора Европског парламента за сарадњу са Србијом Едуард Кукан истичући да је мањак лидерства био нарочито упечатљив изостанком реакције на неприхватљиве таксе које је увела Приштина за производе из Србије и БиХ.

 

Он је оценио да би укључивање САД и Русије ставило тачку на дијалог Београда и Приштине.

“Не мислим да је то добра идеја. Страховито би искомпликовало ситуацију. Власти у Приштини траже да се укључи Вашингтон, логично је онда да и Срби позову Русе. Не би помогло дијалогу када би се они прикључили, сада, после толико времена, већ би, напротив, то само одмогло”, рекао је Кукан.

Подсетивши да Европској комисији мандат престаје у новембру, он је навео да предстоји још доста времена и да је одговорност високе представнице и даље ту. “Морала би да повуче неке потезе, да настави своју улогу, буде активна и ангажована. У овом тренутку уопште не видим њено вођство. А оно је веома потребно”, сматра Кукан.

Он је нагласио да потези Приштине компликују ситуацију. Према његовим речима, увођење стопроцентних тарифа било је сулуда идеја Приштине. Још горе, додао је, то је јасно кршење споразума ЦЕФТА, ЕУ и других организација. “ЕУ није показала ауторитет да то заустави. Чак су и Американци тражили да таксе буду укинуте. Оне су, једноставно, неприхватљиве”, рекао је Кукан.

Он сматра да би правно обавезујући споразум за обе стране било коректно решење. Кукан је истакао да решење треба да избегне досадашње грешке и да буде истински прихватљиво за обе стране, да пружи нешто позитивно и Приштини и Београду. У супротном, додао је, договор није могућ.

“У потпуности се слажем с председником Србије Александром Вучићем, који је рекао да је спреман да допринесе решењу које треба да буде фер и објективно за обе стране. Оно не може да буде такво да Београд учини све уступке Приштини. Србија такође мора нешто да добије. Решење не може да буде једнострано”, навео је Кукан.

Он је оценио да није неизводљиво да Србија заиста постане пуноправна чланица ЕУ 2025. године. “Није то тако неизводљиво. Али, неке ствари морају да буду решене. Као на пример, дијалог с Приштином. Без тога немогуће је да Србија даље напредује у процесу проширења. А дијалог је тренутно замрзнут”, објаснио је Кукан.

Он је навео да, када је реч о приближавању Западног Балкана ЕУ, нема више толико ентузијазма, али да тај процес не може бити заустављен. “Већина земаља и посланика ЕП је уверена да, уколико желимо целовиту ЕУ, не можемо да игноришемо цео регион Западног Балкана”, закључио је Кукан.

Подели на: