уторак, 03. августа 2021. | 09:53

Курти одговорио Лајчаку: Негирање реципроцитета Косову је ускраћивање права на суверенитет

Вршилац дужности косовског премијера Аљбин Курти реаговао је на изјаву специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, који се данас успротивио одлуци владе о успостављању реципроцитета према Србији, поручивши да негирање права на принцип реципроцитета Косову значи ускрац́ивање права да делује као суверена држава.

 

Негирање принципа реципроцитета Републици Косово је негирање на спровођење његових суверених права. Дијалог треба да се води између две једнаке стране и Србија мора да гледа на Косово као на неког себи једнаког за сваким столом”, оценио је Курти у објави на Твитер налогу.

Подестио је да је крајем фебруара донео одлуку о постепеном укидању стопостотне таксе на робу из Србије и постепеној примени реципроцитета.

“Крајем фебруара најавио сам постепено укидање стопостотне таксе и постепено спровођење принципа реципроцитета са Србијом. Постепено, јер смо желели да органи царине са обе стране границе буду припремљене”, навео је Курти.

Према његовим речима, све мере које предузима Влада Косова представљају одговор на широк спектар нецаринских баријера које Србија намец́е Косову.

“Од тада, влада је увела мере реципроцитета са Србијом, а све као одговор на широк спектар нецаринских баријера које Србија има против Косова. Када се утврди још бартијера, примениће се још мера реципроцитета”, истакао је Курти.

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изразио је разочарање због синоћне одлуке косовске владе којом се забрањује улазак српске робе на чијој декларацији не пише “Република Косово” и поручио да такве једностране акције нарушавају наставак дијалога и да их зато треба одмах уклонити.

Подели на: