петак, 25. јуна 2021. | 12:10

Курти: У влади мора бити 1 министар из српске заједнице, не СЛ

Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да у косовској влади мора бити бар један министар из српске заједнице, али да он не мора да буде из Српске листе.

 

Курти је јуче најавио да ће по преузимању власти започети разговоре са Србима са Косова, али не са Српском листом, за коју је рекао да “није политичка партија већ држава”.

“Наш устав каже да мора да буде бар један министар из српске заједнице у нашој влади, али не каже да мора да буде из Српске листе. Значи ми ћемо да фокусирамо наше приоритете према мањинама као такве као заједнице, а не као странке”, рекао је Курти.

Када се ради о дијалогу са Београдом, Курти је рекао да би одмах након формирања владе требало започети разговоре са Бриселом, односно са новим високим представником за спољну политику и безбедност.

“Значи треба нам дијалог о дијалогу. Треба да дијалог припремимо добро, јер не можемо да имамо опет неуспех у овом дијалогу, јер костаће пуно. Такође разматраћемо та 33 договора која смо имали од 2011-2017. године, шта је испуњено и шта није и какви су утицаји на живот људи на Косову и једном ћемо и почети дијалог са Србијом који мора да има добре солидне принципе”, рекао је Курти.

Према његовим речима, такса од 100 одсто није политика његове партије, већ да се он залаже за пун реципроцитет у свим областима.

Како је рекао, процедура избора нове владе одузеће доста времена, јер проглашавање резултата званичним није могуће док се не преброје сви гласови који су послати поштом или се ради о условним гласовима.

Подели на: