петак, 07. маја 2021. | 21:32

Лајчак ће покушати да буде неутралан, разумеће и став Србије

Мирослав Лајчак, именован за Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, покушаће да се понаша као неутралан преговарач што иде у прилог Београду, сматра председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, уз објашњење да да под неутралношћу сматра да ће он уважавати и интересе Србије.

 

Имаће разумевање за нашу позицију, неће бити једностран, што је можда његова кључна карактеристика јер имали смо искуства са људима који су се веома једнострано понашали и подржавали Приштину”, наводи Дрецун.

Како каже, не сме се сумњати да Лајчак веома добро познаје ситуацију, да је човек који има довољно енергије, да је предузимљив и да је способан политички преговарач.

“Ако је Мирослав Лајчак именован за Специјалног представника ЕУ само да би ЕУ парирала САД и да не буду маргинализовани, онда му неће помоћи ни то што има огромно искуство, нити то што је динамичан и што добро познаје прилике. Ако пак, званичници ЕУ желе да Лајчак покрене неке ствари да ЕУ врати веома активно у игру, онда ћемо ићи другим путем”, оцењује Дрецун.

Јер, питање је колика је његова моћ да утиче на кључне људе и органе у ЕУ и да ли ће успети да за разлику од оних који су до сада руководили тим процесом ипак помери ствари са мртве тачке, каже Дрецун, јер, додаје,показало се да је ЕУ пала на испиту своје такозване меке моћи јер није успела да натера Приштину на рационално политичко

Према мишљењу Дрецуна, Лајчак ЕУ може да врати на прву позицију када су у питању преговори Београда и Приштине у односу на САД, онолико колико то Америка буде дозволила.

“Сада свим овим руководи Вашингтон, направили су неке помаке, извршили притиске да се прекомпонује унутрашња политичка сцена у Приштини да би ослободили тај простор за укидање такси. Урадили су нешто што ЕУ није била спремна, нити способна да уради”, каже.

Дрецун додаје да је Вашингтон запретио Приштини санкцијама ако се не понаша онако како се од ње очекује.

Како каже, САД је убрзо почела и практично да спроводи то чиме су претили, а то је превашодно утицалу на унутрашњу политичку сцену у Приштини.

Дрецун наглашава и да се не треба заборавити да Вашингтон стално истиче да треба створити услове да се дође до наставка разговора и да су они управо на том плану ангажовани, односно да ће искористити моћ да две стране дођу за сто, да неће наметати решење, а да ако дође до наставка преговора, онда ЕУ треба да буде та која ће опет руководити самим разговорима.

“САД не желе да изгурају у потпуности ЕУ, али стављају до знања да су они ти који воде игру и да једини имају моћ да помакну ствари са мртве тачке”, закључује Дрецун.

Подели на: