понедељак, 26. октобра 2020. | 16:17

Љајић: Нема опипљиве наде да ће се укинути таксе

Министар трговине Расим Љајић каже за РТС да се пре може очекивати да Приштина пооштри таксе него да се укину. Оптимизам се заснива само на очекивањима да ће међународна заједница коначно извршити притисак на Приштину, јер лопта није у нашем дворишту, истакао је Љајић.

 

ККоментаришући то што је Русија привремено забранила увоз меса за четири компаније из Србије, Љајић је рекао да није угрожен увоз српског меса на руско тржиште, или тржиште Евроазијске уније.

“Извршена је контрола у шест компанија, у четири су откривене неправилности, и дати рокови да се оне исправе. Видећемо за 10 дана да ли ће их уклонити. Има ту и баналних неправилности, али то су њихови стандарди”, рекао је Љајић.

После 1. јула и Самита лидера Западног Балкана у Паризу требало би да буде извесније да ли се може очекивати некакав предлог за компромис Београда и Приштине и да ли неко моће да утиче на власти у Приштини.

Интервју Наде Гогић са Расимом Љајићем
Нормалан, а не специјалан статус за Санџак
Сулејман Угљанин тражи специјални статус за Санџак. Та идеја БНВ-а подразумева протеривање полиције и војске.

Љајић сматра да не треба да се реагује на такве поруке и да Санџаку треба нормалан, а не специјалан статус.

“Потребе и захтеви треба да буду исти било где – добри путеви, болнице, школе, институције културе, спортски санржаји, да могу да се запосле без диксриминације. Против таквих захтева нико нема ниште, не видим никога ко ће овакве захтеве подржати”, рекао је Љајић.

У међувремену, тече и рок у којем Приштина треба да укине таксе од 100 одсто на робу из Србије. Уколико се то не деси, најављене су контрамере.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да, с обзиром на тренутну ситуацију, пре се може очекивати да се пооштре таксе него да се укину.

“Нека реална, опипљива нада не постоји, оптимизам се заснива само на очекивањима да ће међународна заједница коначно извршити притисак на Приштину, јер лопта није у нашем дворишту, од нас не зависи, већ само од Приштине и оних који су сазвали састанак. Наша позиција је јасна – ако се укину таксе, можемо сутрадан да наставимо преговоре”, рекао је Љајић.

Указује да је такво понашање Приштине део унутрашњих политичких односа на Косову, да се ближе избории да се сви утркују у изјавама.

“Чак и они који су предлагали да се суспендују таксе док се не наставе преговори, кажу да су погрешили и да треба да остану таксе”, навео је Љајић.

Министар трговин је недавно био у Сарајеву где је договорено да се спроведу заједничке, координисане мере ако се не повуку таксе.

“Да је лако и једноставно увести мере, увели бисмо их 22. новембра, али морате размишљати о више аспеката последица увођења тих контрамера, с једне сране о Србима који доле живе, јер тешко је наћи мере које ће погодити једну заједницу, јер то ће свако на свету осудити”, рекао је Љајић.

Иако не може да каже какве мере су у питању, иситче да нису само трговинског карактера.

Подаци за шест месеци од увођења мера показују да је 189,5 милиона евра мање робе пласирано на Косову. “Производи су за 5,3 одсто поскупели у малопродаји. Причали су да ће надоместити то, али нису. Економску штету трпи српска привреда, али и албански потршачи”, навео је Љајић.

Подели на: