петак, 25. јуна 2021. | 11:46

Меклауд: Резерве Велилке Британије према “прекрајању граница” добро познате

Избори на Косову тек што су завшени, али се надам да ће се разговори убрзо наставити како би били постигнути позитивни резултати, поручила је британска амбасадорка у Србији Шан Меклауд.

 

Упитана да ли је Велика Британија била спремна да прихвати евентуални договор Београда и Приштине о “корекцији граница”, амбасадорка је подсетила да њена држава није део овог дијалога, који се води уз посредовање ЕУ, али је истакла да су резерве Велилке Британије према “прекрајању граница” добро познате.

“Ипак треба да сацекамо и видимо шта је конкретно на столу”, поручила је Меклауд.

Амбасадорка је указала да Србија и Уједињено Краљевство већ имају добру сарадњу у појединим областима, али је оценила да постоје сегменти у којима може да се уради много више.

“Желимо боље да разумемо Србију и да Србија боље разуме нас. Наше земље су у прошлости веома блиско сарађивале, и то треба да се настави у будућности”, поручила је она.

“Тамо где имамо различите ставове, желим да разговарамо ”као стари, искрени пријатељи”, рекла је Меклауд додајући да ће настојати да техничка подршка коју Лондон пружа Србији доведе до позитивних промена, нарочито у животима обичних грађана, као што је иницијатива е-управа.

Амбасадорка није желелада коментарише дијалог власти и опозиције о унапређењу изборних услова уз посредовање ЕП, али је рекла да јој је драго што Влада Србије разговара са ОДИХР-ом о унапређењу изборних услова.

Међутим, како је навела, узима веома озбиљно у обзир забринутости које су изразиле опозиционе странке.

“Важно је рећи да су слободни, независни медији један од најважнијих ”стубова” слободне, ”здраве” демократије”, рекла је амбасадорка и подсетила да се Влада Србије обавезала да ће поштовати слободу медија на конференцији у Лондону.

Подели на: