Могерини: Београд и Приштина да се врате преговорима

У Хелсинкију је одржан неформални састанак министара спољних послова држава чланица ЕУ и “партнера са Западног Балкана” и Турске, иако је уобичајено да присуствују земље кандидати. Ово не ствара преседан, каже Федерика Могерини.

 

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини каже је током министарског састанка у Хелсинкију разговарано о потреби да се Београд и Приштина врате преговорима под покровитељством ЕУ и истакла да је охрабрена позитивном атмосфером и духом који је показан током састанка.

“Надамо се и разговарали смо о потреби да се Београд и Приштина врате преговорима под покровитељством ЕУ. Охрабрена сам позитивном атмосфером и духом који је показан током састанка како од стране партнера са Балкана, тако и од стране земаља чланица”, поручила је Могерини.

Могеринијева, која је председавала неформалним састанком министара спољних послова ЕУ, објаснила је да је на састанак у Хелсинкију позвала свих шест партнера са Западног Балкана због, како каже, разговора о дешавањима на Балкану.

“Ово не ствара преседан, једноставно смо желели да са нашим партнерима у региону разговарамо о дешавањима на Балкану, интеграцијама и сарадњи у региону”, изјавила је Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије је оценила да су министарски разговори ЕУ 28 и партнера са Западног Балкна о развоју ситуације у региону били “интензивни, искрени и конструктивни”.

“Нагласили смо важност континуираног рада са њихове стране на процесима наставка рефоми, помирења, регионалној интеграцији и сарадњи. Истовремено, ту је и потреба за доследним приступом ЕУ”, поручила је Могерини.

Додала је да очекује да земље чланице донесу одлуке како о започињању приступних преговора са Северном Макеоднијом и Албанијом, тако и о визној либерализацији за грађане Косова.

Подели на: