недеља, 09. маја 2021. | 14:53

Моле се грађани да се придржавају прописаних мера

У централном делу КиМ епидемиолошка ситуација добра

 

Поводом актуелне ситуације са коронавирусом у Грачаници је одржана конференција за новинаре на којој је речено да је тренутно епидемиолошка ситуација добра, али грађани морају и даље да се придржавају прописаних мера. Према речима инфектолога др Бобана Столића, епидемиолошка ситуација на територији централног Косова, у односу на конференцију од прошле недеље, није измењена, што значи да нема ново регистрованих случајевева позитивних на вирус Ковид 19.
-Особе које су у изолацији, које су биле у контакту са особом код које је регистрован вирус, су добро и свакодневно смо у контакту са њима. Особа која је на лечењу у Нишу осећа се добро, што је за нас јако битно. Оно што ме брине јесте да се народ опустио, наше средине су живље, повећан је број становништва на улицама. Зато позивам све становнике без обизра што је епидемиолошка ситуација тренутно јако повољна, да се и даље придржавају прописаних мера, да се мање крећу, да воде рачуна о хигијени руку. Останимо код куће, заштитимо себе и своје најближе. Молим све пацијенте да не долазе без преке потребе у наше установе, постоје кол центри где нам се можете обратити у било које доба дана, казао је Столић.
Доктор Столић је истакао да Инфективно одељење већ ради, и да се располаже са десет постеља. Налази се при Интерној болници засебно изоловано, како би сумњиви пацијенти били одвојени.
Директорка Дома здравља у Грачаници др Мирјана Димитријевић наводи да пацијенти нема потребе да зову кол центре, већ могу доћи у тријажну амбуланту где ће бити прегледани.
– У Дому здравља у Грачаници већ две недеље постоји импровизована просторија где се сваки наш прегеледани пацијент евидентира и ми пратимо стање таквих пацијената. До сада су се јављали пацијенти са неким блажим симптомима респираторне инфекције. Поновићу да сви пацијенти који имају неки проблем могу да се јаве код нас у амбуланту где ће им бити одрађена крвна слика и преглед, и уколико се посумња на неку тежу респираторну инфекцију, коснултујемо са са Клиничко-болничким центром. У Лапљем Селу постоји ренген служба и ренген апарат који је одвојен за пацијенте са сумњом на Ковид 19. Након одрађеног снимка, уколико постоји сумња, следи консултација са лекарима из КБЦ-а, где одлучујемо шта даље са тим пацијентом, рекла је др Димитријевић и додала да у овој установи располажу са сасвим довољним бројем медицинског особља, како лекара тако и средњег медицинског кадра.
Начелница Хитне помоћи др Марина Мандић рекла је да постоје четири мобилне екипе које су становницима на територији општине Грачаница доступне 24 часа.
-Уколико инфектолог процени да је потребно изаћи на терен, консултује се мобилна екипа која излази на терен. Хитна помоћ функционише у пуном саставу. Наши пацијенти су углавном одговорни, знају да смо доступни 24 сата и да им пружамо максималну помоћ, као и до сада, казала је др Мандић.
Докторка Мандић је додала да је до сада било седам прегледа и да су сви пацијенти стабилног стања – без сумње на Ковид 19.

________________________________________
М.Ч.

Подели на: