субота, 08. маја 2021. | 01:00

Мустафа: Добио сам подршку за коалицију са АБК и НИСМА

Председник Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа изјавио је да је на седници Главног одбора странке добио “зелено светло” за формирање коалиције са Алијансом за будућност Косова чији је лидер Рамуш Харадинај и НИСМА Фатмира Љимаја како би формирао нову Владу Косова.

За ту одлуку гласало је 108 чланова Главног одбора ДСК, док је шест било против, прецизира се и додаје да од 124 члана тог тела 10 није дало одговор на питање Мустафе да ли се слажу са тим да се покуша формирање владе са те две парламентарне странке и мањинама.

Мустафа је навео да на основу већинске одлуке ГО ДСК констатује да постоји воља да та странка преузме мандат на основу уставних процедура и да формира косовску владу у могућој коалицији са АБК, НИСМА и странкама мањинских заједница.

Покрет Самоопредељење победио је вандредним изборима 6. октобра прошле године са једним послаником више од ДСК. Две странке формирале су коалицију, коју су назвали “коалиција наде”.

Иако су преговори између Самоопредељења и ДСК трајали неколико месеци, влада је трајала само 40 дана, због тога што се Самоопредељење није сложио са ставом ДСК да се укине такса од 100 одсто на робу из Србије и БиХ без успостављања реципроцитета, нити са проглашавањем ванредног стања.

Након тога, лидер Самоопредељења Аљбин Курти одлучио је да разреши министра унутрашњих послова и јавне управе Агима Вељиуа, који је уједно и заменик председника ДСК, чиме је окончана “коалиција наде”.

Косовска влада на челу са Аљбином Куртијем разрешена је са више од две трећине гласова у косовској скупштини.

Подели на: