субота, 23. октобра 2021. | 22:54

Мустафа: Гренел рекао да ће Вашингтон увести санкције Приштини ако не укине таксу безусловно

Изасланик америчког изасланика за дијалог Ричард Гренел пренео је председнику Демократског савеза Косова Иси Мустафи да ће Вашингтон увести санкције према Приштини, уколико нова косовска влада безусловно не укине таксу на српске производе.

 

“Данас сам са Гренелом разговарао телефоном, и упозорио је на санкције преко МЦЦ средстава”, рекао је Иса Мустафа приштинским медијима у додао да би таксу требало укинути безусловно, јер то саветују Сједињене Државе.

“Такса не доноси добро Косову, такса би требало да буде укинута, јер наш савезник каже да је треба укинути безусловно и да се не делује одмах са реципротитетом, рекао је Мустафа.

“И на основу тога морамо да укинемо таксу, са свим нашим савезницима морамо да се консултујемо, очекујући да Србија реагује”, додао је Мустафа, председник једне од две каолиционе странке у косовској влади.

Косовски премијер Аљбин Курти најавио је да ће од 15. марта покренути постепено укидање таксе на српске производе, да би од првог априла такса била потпуно укинута.

Курти је затражио да Београд у међувремену престане са лобирањем за проти признавања једнострано проглашене независности Косова.

У супротном, Курти је најавио реципроцитет према политици Београда и могућност враћања таксе од 15. јуна.

Подели на: