четвртак, 06. маја 2021. | 15:39

На Косову затворено 14 школа, коронавирусом заражено више од 270 ученика и наставника

Због позитивних случајева коронавируса, како међу ученицима, тако и међу наставницима, 14 школа на Косову је затворено, а настава се одвија путем онлајн платформе, пише Радио Слободна Европа.

 

Из службе за информисање Министарства просвете и науке, кажу да је број ученика заражених коронавирусом 130, док је наставника 148.

“Све школе које су већ затворене, наставу спроводе према плану Ц, па се настава одржава онлајн. Ово је стање заражених које смо примили у петак (23. октобра) са целог Косова, тако да имамо више од заражених “, потврдили су из министарства просвете.

Косово је достигло врхунац пандемије у јулу и августу, днакон чега је број заражених опао. Ипак, у последње три недеље на Косову је забележен пораст броја људи заражених коронавирусом.

Међутим, микробиолог Луљ Рака рекао је да за сада нема расправе о затварању школа и да ће се настава и даље одржавати у школским објектима према плану који су школе већ направиле.

“Све зависи од епидемиолошке ситуације. На Косову, иако су школе отворене од средине септембра, тренутно се показује да је бројем случајева заразе коронавирусом могуће управљати. Оне школе у ​​којима је било заражених пребачене су на план Ц, а то је да се настава одржава онлајн”, рекао је Рака.

Са друге стране, из Светске здравствене организације су поручили да затварање школа није ефикасна мера у борби против пандемије, а то је потврдио и регионални директор Европског одељења при СЗО Ханс Клуге.

“Затварање школа не чини много у борби против инфекције, стога би требало да остану отворене. Највише су погођена деца у тешким животним ситуацијама“, написао је Клуге на Твитеру.

​Клуге је објаснио да одговарајуц́е препоруке Европског одељења СЗО долазе у вези са порастом броја случајева ковида 19.

Нагли пораст броја заражених коронавирусом приморао је европске земље да пооштре рестриктивне мере.

Конкретно, у Чешкој је на снази ванредна ситуација од 5. октобра, школе у ​​земљи су затворене, а од данас су затворене границе за стране туристе.

Подели на: