петак, 07. маја 2021. | 14:24

Најављене премијере ”Рибарске свађе” и ”Антигоне”

Народно позориште Приштина почело нову сезону и обележило 72 године рада

 

Народно позориште Приштина са тренутним седиштем у Грачаници почело је јесењу сезону извођењем представе ”Женидба” . Комедију коју је написао руски писац Николај Гогољ на матичној сцени у Грачаници извели су по 31. пут и уједно обележили 72 године рада и постојања. Због ситуације са пандемијом вируса Ковид 19 глумци су на сцени били након девет месеци паузе.
Уочи представе , у просторијама Дома културе у Грачаници одржана ја конференција за медије на којој су представљени планови позоришта у наредном периоду и најављене нове премијере. Директор Народног позоришта Приштина Предраг Радоњић рекао је да ће сезона почети у Грачаници, али да ће током октобра публика широм Србије уживати у представама овог позоришта.
-Нашом најигранијом представом започињемо јесењу сезону и обележавамо 72 године рада и постојања. Жао ми је што на данашњи дан нисмо упели да изведемо премијеру представе ”Рибарске свађе” Карла Голдонија у режији Милана Караџића, коју смо најавили пре почетка епидемије. Пре, током и после представе биће испоштоване све епидемиолошке мере. Имаћемо дупло мање публике у сали, јер ће по једно место бити празно. Обезбеђени су мерење температуре на улазу, дезинфекција и проветравање просторија, а обавезно је ношење маски до места седења. Када се све то узме у обзир сигуран сам да је позориште далеко безбедније од боравка у тржном центру, кафићу или кафани, рекао је Радоњић и изразио наду да ће епидемиолошка ситуација бити стабилна и да ће успети да реализују све планове за јесењу сезону. Радоњић је казао да су протекли период искористили да се што боље припреме за даљи рад.
Редитељ Ненад Тодоровић најавио је скору премијеру представе ”Антигона”. Према његовим речима, премијера се очекује у новембру, након премијере представе ”Рибарске свађе”.
-Комад ”Антигона” почели смо сами да радимо, али се десила срећна околност да нам се придружило Зајечарско позориште као копродуцент, рекао је Тодоровић откривши да ће представа ”Антигона” личити на кошмарни кабаретски циркус, налик Алиси у земљи капиталистичких чуда.
Глумац Милан Васић каже да жали што не могу да се баве годишњицом позоришта, већ се прича о коронавирсу.
-Због тренутне ситуације са коронавирусом чини ми се да публика не може да ужива као раније. Искрено, ја сам у оној групи глумаца који нису за то да пошто-пото мора да се ради. Мени сцена недостаје јер дуго нисмо играли представе, али због тензије у народу због постојеће епидемиолошке ситуације не бих волео да играње и гледање представе буде неко мучење. Волим да публика ужива, да ја уживам у свом послу, казао је Васић.
Глумица Аника Грујић каже да је једва чекала да се врати на сцену јер је тешко поднела то што девет месеци није играла ни једну представу.
-Све ово ми је фалило и надам се да неће бити више изолације. Поштоваћемо све препоручене мере и надам се да неће бити забране културних и позоришних дешавања, рекла је Грујићева.

М.Ч.

Подели на: