Настављен дијалог у Бриселу, Лајчак одвојено са Ђурићем и Хисенијем

Делегација Београда, предвођена директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, састала се у Бриселу са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчком, чиме је започела први дан експертско-техничких разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине.

 

Прва рунда разговора почела је у десет часова у згради Европске службе за спољне послове, где се делегације Београда и Приштине билатерално састају са посредницима ЕУ у дијалогу о нормализацији односа.

Лајчак је написао на свом Твитер налогу да је састанак две стране наставља на експертском нивоу.

“Имам задовољство да пожелим добордошлицу преговарачима две стране, Скендеру Хисенију и Марку Ђурићу”, навео је Лајчак.

Хисени предвод делегацију Приштине као новопостављени координатор у дијалогу.

За 14 часова планиран је трилатерални састанак експерата Београда, Приштине и представника ЕУ.

Састанци на експертском нивоу предвиђено је да трају два дана, а разговараће се о економским односима, питању несталих и расељених са КиМ.

“Превашодно ћемо разговарати о економској сарадњи, како да се вратимо на наше тржиште на КиМ где је српска роба више од 20 месеци била протерана”, рекао је Ђурић пред одлазак у Брисел.

Ђурић је нагласио да ће се разговарати и о несталима са КиМ, којих је око 1.500, као и о стварању предуслова за повратак протераних и расељених са КиМ.

Председник Александар Вучић је након прошлонедељне рунде високополитичког дијалога Београда и Приштине најавио да ће експерти наставити техничке разговоре о могућим гробним местима, питању повратка интерно расељених са КиМ којих је укупно 220.000, од чега 177.000 Срба.

Вучић је том приликом подсетио на чињеницу да се на КиМ након конфликта на своја огњишта вратило само 1,9 одсто протераног становништва, што је најмањи проценат у свету.

У Бриселу наглашавају да је специјални предстваник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио “експертски састанак” за ову недељу, а следећи састанак на “високом политичком нивоу” за почетак септембра.

Подели на: