понедељак, 18. јануара 2021. | 09:17

Несташица воде у општини Гњилане

Пуних пет месеци становници Гњилана и околних села који су повезани на градски водовод са прилепничког језера и Оџиног камена су под свакодневним вишесатним редукцијама. Узрок несташице воде су неповољне временске прилике и недостатак падавина.

 

Због екстремно високих температура и недостатка падавина више месеци у гњиланском региону, ниво воде у прилепничком језеру опао је са прошлогодишњих 30 на 9 метара. Због тога су од јуна на снази свакодневне вишесатне рестрикције воде.

Извршни директор регионалне компаније за водоснабдевање „Хидроморава“ Мухамед Суљићи за Ртв Пулс каже да је стање екстремно и да ће уколико ниво воде падне испод 7 метара, употреба бити потпуно онемогућена.

Свакодневно се врше испитивања исправности воде и она је тренутно хемијски и бактериолошки исправна за пиће, тврди Суљићи.

Градоначелник Гњилана Љутфи Хазири каже да се ради на томе да се пронађе алтернатива за дугорочно водоснабдевање. Као опције помињу се бунари у некадашњој касарни на улазу у Гњилане и месту званом Фиданиште, где је некада била управа Пољопривредно индустријског предузећа „Младост“.

Иначе, на водовод са прилепничког језера и Оџиног камена повезани су део града Гњилана као и села Прилепница, Кметовце, Шилово и део Горњег Кусца настањеног албанским становништвом, што је укупно 60 % корисника градског водовода, од укупно 70.000 становника, колико се процењује да их има.

Подели на: