понедељак, 18. јануара 2021. | 08:54

Ничић: Колеге у РТК 2 нису слободне да раде свој посао, Србима по Уставу припада независан ТВ канал

Председник Удружења новинара Косова и Метохије Будимир Ничић рекао је за Косово Онлајн да осуђује најаву директора РТК да ће казнити српску новинарку Алексадру Доганџић, зато што је у програму употребила назив Косово и Метохија, указавши да је недопустиво да директор јавно дисциплинује новинаре и прети им преко медија.

 

То што директор РТК прети својим радницима да ће их санкционисати због тог израза није ништа ново, то је само један од неколико примера. Наше колеге у РТК 2 нису слободне да раде свој посао. Ако у РТК постоје некакви прописи кад су ти термини и изрази у питању, онда би тај документ директор РТК требало да достави свим запосленима, како би људи знали шта смеју да говоре, а шта не смеју. А не да овако јавно дисциплинује новинаре и да им прети преко медија. Зна се како се унутрашње ствари у једној фирми решавају. А не да се преко медија позива на линч појединих новинара”, рекао је Ничић.
Брајовић: Заштитићемо српску новинарку са РТК код свих светских удружења, има право на назив Косово и Метохија

Брајовић: Заштитићемо српску новинарку са РТК код свих светских удружења, има право на назив Косово и Метохија
Директор РТК најавио санкције против српске новинарке јер је користила израз Косово и Метохија

Директор РТК најавио санкције против српске новинарке јер је користила израз Косово и Метохија
Он је истакао да му није познато да је Уставом Косова забрањено да се користи назив Косово и Метохија, али је видео да у косовском Уставу у члану 59 став 11 јасно пише да се Србима на Косову мора обезбедити фреквенција за независан телевизијски канал на српском језику, на целој територији Косова.
“Срби тај канал до данас нису добили, иако је то уставна обавеза Косова и део Ахтисаријевог плана. Поједини на Косову желе да представе да је то РТК 2, али то није оно што Србима припада по Уставу Косова“, рекао је Ничић.
Указао је да се у овом случају води непримерана кампања против новинарке Александре Доганџић, те да албански медији “готово позивају на линч”, иако се, како је навео, “она извинила и рекла да је била у питању ненамерна грешка”.
“Наше удружење има адвоката и ми смо за наше чланове, али и друге новинаре који су угрожени, отворени за правну помоћ. Видећемо да ли ће ова кампања да престане. Очекујемо подршку како међународних новинарских удружења, тако и удружења новинара из Приштине”, прецизирао је Ничић.
Директор косовског Јавног сервиса Нгађим Кастрати најавио је да ће предузети санкције против новинарке РТК2 Александре Доганџић која је у програму користила израз Косово и Метохија који, како је он навео, није дозвољен Уставом Косова.

Подели на: