четвртак, 03. децембра 2020. | 23:28

Ништа се није урадило да се открије истина

У Грачаници обележен Међународни дан несталих

 

Полагањем венаца испред уметничке инсталације ”МИСИНГ” и изложбом фотографија из књиге ”Отета истина” у Грачаници је обележен Међународни дан несталих.
На Косову и Метохији још увек се трага за 1654 особе, међу којима је 562 неалбанаца. Њихове породице не губе наду да ће доћи до правде. Силвана Маринковић, представник Удружења киднапованих и несталих лица са КиМ у Грачаници, каже да се породице несталих неће предати и да ће наставити са трагањем како би открили шта се догодило са њиховим најмилијима. Она је рекла да је и два дана трагања за чланом своје породице много, а не 21 годину. Подсетила је и да докази постоје, и навела извештај бившег специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима.
-Више од две деценије живимо са тугом и болом, и гледамо како се починиоци ових злочина слободно шетају. Јако нам је тешко али не предајемо се, и настављамо да трагамо за нашим члановима породице. Међународни дан несталих обележавамо већ 21 годину, и за све ово време нико ништа није урадио да се расветли судбина несталих. Свакодневно се обраћамо институцијама како би се питање нешто решило. Никада нису били заинтересовани да нам изађу у сусрет, рекла је Маринковићева у Грачаници и још једном замолила све надлежне институције и политичаре да помогну да се коначно сазна истина о несталима.
Милорад Трифуновић, Координатор удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова и Метохије каже да се за несталима трага 22 године, али и да се више не надају да ће неког наћи. Њему је на површинском копу Белаћевац са групом рудара нестао брат.
-Надлежне институције које су биле задужене за решавање питања киднапованих и несталих нису ништа до сада учиниле. Данас на Косову не смемо да поменемо да је постојала такозвана Жута кућа. Питам, ко може и сме то да нам забрани када је доказано да је постојала. Нико ништа не предузима ни што се ешумације тиче, јер рекли смо да постоје одређена места али како до тих места доћи, казао је Трифуновић и додао да су од првог дана тражили да се у преговорима Београда и Приштине питање киднапованих и несталих уврсти у дневни ред.
Изложба фотографија из књиге ”Отета истина” биће изложене у грачаничкој Галерији до 1. септембра. Скуп је организован од стране Удружења киднапованих и несталих лица Косова и Метохије и Дома културе у Грачаници. Због пандемије вируса Корона обележавању Међународног дана несталих присуствовали су само организатори, представници Удружења и медији.

М.Ч.

Подели на: