среда, 23. јуна 2021. | 22:25

Нова генерација савремене ликовне сцене КиМ

У Грачаници отворена изложба ”Безимени”

 

 

У Дому културе у Грачаници отворена је изложба младих вајара са Косова и Метохије. Изложба под називом ”Безимени” већ је одржана у Новом Саду у организацији Културног центра овог града. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију љубитељи уметности у Грачаници изложбу ће моћи да погледају до 20. новембра сваког радног дана од девет до 15 часова.
Према речима Небојше Јевтића, уредника Галерије грачаничког Дома културе, рад ових младих уметника који живе и стварају на Косову и Метохији прате већ дуже времена.
-Улазак у гето атеље и излазак на светло ових радова, није само откривање безимених стваралаца него и откриће једне сведене поетике облика која настоји да се конституише као посебан израз настао између различитих облика и феномена зла. Ова изложба, први пут идентификује, представља и оквирно вреднује једну нову и непознату генерацију у оквиру савремене ликовне сцене Косова и Метохије. Овај скулпторски опус до сада није описиван, периодизован, евентуално вреднован и критички обрађиван, казао је Јевтић на отварању изложбе.
У име свих вајара захвалио се Бранислав Ристић из Штрпца, рекавши да им једна оваква изложба много значи.
-Свака уметност постоји да буде виђена и да буде приказана и из тог разлога нама ова изложба много значи, рекао је Ристић.
Окупљене у грачаничкој галерији путем видео позива поздравио је песник Перица Милутин, који је један од најзаслужнијих што је новосадска публика имала прилике да погледа ове радове.
На изложби су приказани радови Игора Чепкеновића из Липљана, Ђорђа Јоцића из Вучитрна, Ане Гашић из Осојана, Владимира Антића и Славише Михајловића из Косовске Митровице,Бранислава Ристића из Штрпца, Ненада Милосављевића из Доње Гуштерице, Милисава Шарца из Косова Поља и Александре Станковић из Призрена. Свако од наведених уметника заступљен је на изложби са по две скулптуре.    М.Ч.

Подели на: