субота, 23. октобра 2021. | 23:39

Нове мере владе у борби против вируса ЦОВИД19

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници нове мере у циљу сузбијања ширења вируса ЦОВИД19

 

Закључком владе одређено је неколико објеката на територији Републике Србије који ће, у случају потребе, служити за карантински смештај.

Пооштрене су мере које се односе на ограничавање јавног окупљања на отвореном и у затвореном простору. Окупљања су у оба случаја ограничена тако да дистанца између лица мора бити најмање два метра, као и да на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица. Власници су у обавези да испред објекта назначе укупан број лица која могу боравити истовремено унутар тог објекта. Из примене ове одлуке изузета су лица која због радне обавезе и специфичног начина организације рада објективно не могу применити ову меру.

У циљу предострожности, пооштрена је мера која се односи на забрану извоза лекова и сада се забрана извоза односи не само на лекове произведене у Републици Србији, већ на све лекове који се налазе на територији наше земље. Из истих разлога, поред сунцокретовог уља, од данас је забрањен је и извоз сунцокрета у љусци и полупрерађеног уља.

Влада Републике Србије користи и ову прилику да још једном замоли и најснажније апелује на све грађане, а нарочито на најстарије, да се понашају одговорно према себи и осталим суграђанима. Уколико имате више од 65 година, останите код куће и придржавајте се добро познатих мера заштите од вируса ЦОВИД19.

Све усвојене мере имају за циљ искључиво очување вашег живота и здравља, али Влада у овој борби не може победити сама већ нам је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина.

Само сви заједно, уједињени и солидарни, можемо изаћи из ове битке као победници и уверени смо да ће тако и бити.

Данашња седница започела је минутом ћутања страдалима на погрому 17. марта 2004. године на Косову и Метохији. Имајући у виду ванредно стање која је на снази у Републици Србије, тиме је обележено 16 година од првог погрома у Европи у 21. веку, у којем је спаљено више од 35 српских цркава и манастира, спаљено је више од хиљаду кућа, протерано више од четири хиљаде људи док је њих 28 изгубило живот.

Подели на: