петак, 18. јуна 2021. | 14:21

Нове рестриктивне мере – од уторка ограничење рада објеката од 21 до 5 ујутру

Влада Србије донела је нове мере у борби против короне – ограничава се рад угоститељских објеката, али и продавница, тржних центара, осим апотека, достава хране, безнзинских пумпи које точе гориво и привреде која ради трећу смену. Премијерка Ана Брнабић рекла је да имамо једну од најмањих стопа смртности у Европи од 1,3 посто. Ситуација у школама је безбедна, истакла је она.

 

 

Премијерка Ана Брнабић рекла је, после ванредне седнице Владе, да је прихватила савет стручног медицинског дела Кризног штаба да се уведу још ресртиктивније мере да би се зауставило ширење коронавируса.

Селтерс и Бања Ковиљача улазе у ковид систем
У току дана цела бања Селтерс постаје ковид болница. Од сутра ујутру Бања Ковичања прелази у ковид систем, најавио је министар здравља Златибор Лончар.
Замолио је грађане да се придржавају мера да би помогли здравственим радницима.

Упозорио је да нигде у свету не постоје капацитети који су неисцрпни.

Влада Србије донела је нове мере којима се ограничава рад, пре свега, угоститељских објеката, али и продавница, тржних центара, осим апотека, доставе хране, безнзинских пумпи за точење горива и привреде која ради трећу смену.

Они неће моћи да радо од 21 до 5 часова. Примена мера почиње од уторка и трајаће 15. дана, до првог децебра, када ће се одлучити да ли треба да се продужвајау мере.

“Следећа мера која нам остаје на располагању је забрана кретања, али нисмо за то. Не размишљамо о томе”, рекла је Брнабићева.

“Уколико буде најнеопходније, ми ћемо ићи са том мером, али у овом тренутку ни не размишљамо о томе. Знамо да је то следећа мера, али сва предвиђања су да ће сада усвојене мере дати резлтате и да ће број новозаражених почети да опада”, објаснила је Брнабићева.

Каже да је заједно са министром здравља и полиције, јутрос имала састанак са председником Србије, на којем је процењена ситуација везано за број заражених, стање у болницама, спровођење тренутних мера, где се спроводи, а где су потребне додатне контроле.

“Са председником сам анализирала економско стање и ситуацију у привреди, као и како додатне мере могу утицати на привреду. Сложни смо око тога да идемо сада са овим кораком и да видимо какве ће резултате дати нова мера”, рекла је премијерка Брнабић.

Налазимо се у зеленој зони
Србија тренутно има једну од најмањих стопа смртности од коронавируса у Европи, али и у свету, изјавила је Ана Брнабић додајући да у Србији стопа смртности износи 1,3 одсто.

Ми се и даље налазимо у зеленој зони у поређењу са осталим земљама, каже премијерка и додаје да са мером нисмо закаснили и да није изубљен ни један једини дан.

Брнабићева каже да са 1.110 регистрованих на 100.000 становника, испред Србије је само Албанија која има 921 регистрован случај, али тестира 5.054 на 100.000 становника, а Србија 21.297.

Премијерка Брнабић изјавила је да је Србија све време током борбе са коронавирусом имала прави баланс између здравствених мера и потреба привреде.

Рекла је да је то веома важно, јер је држава имала пуно ванредних трошкова за здравство и за подршку привреди и грађанима.

Издвајања за опрему, тестове, кисеоник
Каже да је пуно издвајано за медицинску опрему, тестове, кисеоник, лекове и друго, као и да је јасно да све то може да се сервисира само ако привреда живи.

“Желимо да се привреда брзо врати после, где је била, и да наставимо динамичан економски раст. Чини ми се да смо без сумње у томе успели”, нагласила је Брнабић.

Успели смо заравнимо епидемијску крву, али морамо да је задржимо још неколико дана да би почела да пада, упозорава премијерка.

Председница Владе је рекла да школе за сада неће престајати да раде и да је апсолутно за то да школе наставе да раде.

Говорећи о школама, каже да је за то да школе раде. У основим школама има 39 ковид позитивних ученика, у Београду 20, а у средњим 52, од тога 22 у Београду.

Кључна је свест појединца, размислићемо о маскама на отвореном
Председница Владе је рекла да ће се размислити и о мери обавезног ношења маске на отвореном, али је додала да више верује у свест појединца, него у казнену политику.

“Ставите маску на отвореном простору, ако видите да не можете да држите дистанцу”, апеловала је Брнабић.

Према њеним речима, казнена политика, изменама одговарајућег закона, уведена је као механизам који ће мало помоћи у сузбијању ширења вируса.

“Ово није борба коју можемо да добијемо сами, или сви заједно или је губимо”, упозорила је Брнабић.

Како је рекла, нема ни довољно инспекција да се обиђу сви кафићи, ресторани, тржни центри, пешачке зоне.

“Али и не треба да се играимо мачке и миша и да се јуримо. Људи знају зашто су ове мере донете”, рекла је Брнабићева и апеловала на младе и све који мисле да њима корона не може да нашкоди, да буду свесни да ће доћи у контакт са неким коме ће пренети вирус, за кога ће он можда бити фаталан.

Подели на: