среда, 19. маја 2021. | 02:08

Нових 94 стана за младе брачне парове и социјално угрожене у Косовској Митровици

Млади брачни парови и социјално угрожене породице са нерешеним стамбеним питањем са територије Косовске Митровице моћи ће од понедељка, 19. октобра, да конкуришу за један од 94 новоизграђена стана у овом граду. Станови су изграђени средствима Владе Републике Србије а конкурс расписује Привремени орган општине Косовска Митровица.

 

Позивам младе брачне парове са више деце и социјално угрожене да поднесу сву конкурсну документацију и наравно комисија ће радити одговорно, као што је то чинила и до сада – рекао је председник Привременог општинског органа Александар Спирић на данашњој конференцији за новинаре.
Како је истакао то је јасан показатељ да је држава Србија опредељена да помогне свакој породици, а то се огледа кроз све оно што је урађено у претхоидним годинама, по питању збрињавање и опстанка овдашњег становништва.
– Народ то зна да цени и препознаје, пре свега, управо улагања која долазе из Бегорада. Ми смо све пројекте у континутету наставили и велики број пројеката се и завршава – подвукао је Спирић.
Он је најавио и да у наредних 15 дана креће трећа фаза ангажовања приправника за стручно оспособљавање у оквиру Локалног акционог плана. Такође, Локални акциони план предвиђа и ангажовање 20 лица кроз јавне радове. Уговори са тим лицима биће потписани до краја недеље и она ће бити радно ангажовани у јавним предузећима у граду.
Као посебно актуелан пројекат за који влада велико интересовање, Спирић је истако пројекат “Моја прва плата” који даје шансу младим људима . Он је позвао младе људе до 30 година, који немају радни стаж нити обављену стручну праксу, да се пријаве НСЗ у оквиру пројекта “Моја прва плата
– Ангажовање је на девет месеци и то је једна права прилика да се људи оспособе и пре свега да смањимо стопу незапослености. Све у циљу бољег, квалитетнијег и лепшег живота у овдашњем граду – нагласио је Спирић.
Према његовим речима, оно што је значајно у овом периоду, јесте солидарност, знајући за све напоре које Београд улаже у мир и стабилизићу и у региону, а пре свега на простору Косова и Метохије.
– Дијалогом и разговором можемо доћи до решења која заправо јесу у и кључ свега. Још једном понављам да се више пута показао кад је у питању примена свих бриселских споразума и оно што јесте на нама да пре свега да будемо јединствени,сложни и уједнињени – поручио је Спирић.
Период који је пред нама јесте пун изазова и турбуленција, али наш опус и у наредном периоду биће збрињавање младих брачних парова, социјално угрожених и ангажовање кроз разне програме у оквиру Локалног акционог плана, додао је он.
Како је навео, имајући у виду и актуелну ситуацију у оквиру такозваног трећег пика ковида 19, замолио је грађане да се придржавају свих упутства и мера које струка налаже.
– Морамо бити јако обазриви, имајући у виду све прогнозе, које уколико се не будемо придржавали, могу да буду јако опасне по питању здравља наших грађана -апеловао је Спирић.
Додао је да приоритет јесте здравље грађана, а да су као Привремени орган и пре свега Канцеларија за КиМ, учинили све да се олакша брзо теститање, Према његовим речима, врло брзо ће бити завршен Пи-си-ар центар који ће омогућити бољи и ефикаснији рад Заводу за јавно здравље Косовска Митровица.
С.К.

Подели на: