НПП у Осечини: “Женидба” у част погибије пуковника Павловића

Поводом 20 година од херојске погибије пилота пуковника Миленка Павловића, глумци Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници синоћ су у Осечини одиграли представу “Женидба”.

 

Глумица Тамара Томановић је у изјави за РТВ Ким казала да је ово извођење представе било веома емотивно, како за глумце овог ансамбла тако и за породицу погинулог пуковника Павловића.

“Ово играње ‘Женидбе’ је било посебно за све нас јер смо играли у част погинулог пилота Миленка Павловића, који је за нас више од хероја. Дивно је то што смо смехом величали његово име, величали његов подвиг. На тај начин смо покушали да му се одужимо за све оно што је он учинио за нас”, казала је Томановићева.

Супруга погинулог пилота, Славица Павловић, у изјави за РТВ Ким каже да је за њу и њену породицу била велика част што су управо глумци Приштинског позоришта учествовали у обележавању две деценије од херојске погибије њеног супруга.

“Нама је било јако драго што је баш Приштинско позориште било на обележавању двадесетогодишњице од погибије мог супруга. Представа је била дивна као и дружење са тим људима који су дошли са Косова. Драго нам је што су дошли у наш крај”, рекла је Павловићева.

Представа “Зенидба” коју је по тексту Николаја Гогоља режирао Милан Караџић, једна је од најизвођенијих представа НПП-а.
Поставку “Женидбе” у извођењу НПП чине: Јелена Орловић, Милена Јакшић, Аника Грујић, Милан Васић, Игор Дамјановић, Милорад Капор, Небојша Ђорђевић, Бојан Стојчетовић, Бранко Бабовић и Тамара Томановић.

Командант који је полетео у смрт уместо млађег колеге

Пуковник Миленко Павловић је погинуо на небу изнад Ваљева у авиону МИГ 29 у борби са ескадрилом НАТО авиона 04. маја 1999. године. Био је погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона Ф-16 фајтинг фалкон који су били западно од Тузле. Страдао је још у ваздуху, а остаци његовог авиона пали су у село Петница.

Био је командант 204. ловачког пука Војске Југославије.

Држава Србија је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Павловић је од свог заменика у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО-а тражио да по сваку цену задржи млађег колегу, како би сам стао у одбрану неба над Ваљевом.

Рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву. Завршио је војну гимназију “Маршал Тито” у Мостару.
Ваздухопловну академију је завршио у Задру. Командант 204. ловачко-авијацијског пука постао је 1998. Иза њега су остали супруга и два сина. Сахрањен је 06. маја 1999. године на Бежанијском гробљу у Београду.

Подели на: