Обележен Спасовдан у Призрену

Обележавање ‘’Спасовданских дана у Призрену’’ настављено је данас светом литургијом, промоцијом књиге и изложбом у атријуму цркве Светог Спаса.

 

Спасовдан је за Србе који живе у Призрену посебан празник, коме присуствује и велики број расељених Призренаца, као и гостију из различитих крајева Србије.

Други дан манифестације ‘’Спасовдански дани у Призрену’’ обележени је служењем литургије у цркви Светог Спаса коју је служио архимандрит Михајло, који је у беседи поручио да је ова црква оживела захваљујући хуманим људима и да ће она наставити да окупља вернике, не само о празницима, већ и чешће.

‘’Сведоци смо данас, а и јуче када су се надвили облаци над овим нашим Призреном, имамо плаве на разним местима у нашој земљи, имамо много воде ових дана. Али Господ је данас затворио небо како би се окупили овде, да не покиснемо и да можемо да славимо Бога живога и да на ово место које је, као што видите, пусто, данас оживи и да се осети благодат Бозија и осети љубав међу свима вама’’, рекао је у беседи игуман манастира Светих Архангела, архимандрит Михајло.

За расељене Призренце Спасовдан је прилика да посете свој родни град и оживе успомене, док се Срби који у њему и данас живе радују празницима, јер је то прилика да се састану са старим пријатељима.

‘’Много ми је лепо када дођем овде, сада живим у Лазаревцу, али осећам се препорођеним када дођем у мој родни град’’, каже Милован Славковић.

‘’Овај празник ми много значи, али волео би да има више људи који долазе’’, рекао је Синиша Цветковић, који се у Призрен вратио пре седам година.

‘’Драго нам је када видимо више Призренаца да дођу овде, али нам је исто тако тешко када одлазе. Ми смо овде препуштени сами себи’’, нагласио је повратник Љубиша Јевтић.

Спасовданске дане у Призрену организују Косовско-метохијски одбор Матице српске, Друштво пријатеља манастира Свети Архангели и Дом културе Грачаница. Ова дводневна манифестација је организована пету годину за редом.

‘’Циљ свега овога је да вратимо наше људе овде, да наши људе виде културно богаство каквим располажемо и да једноставно ова манифестација буде традиција која ће се одржавати у наредном периоду’’, истакао је Бојан Бабић, председник Друштва пријатеља манастира Свети Архангели.

Окупљени Призренци су са гостима пристиглим из Србије присуствовали промоцији књиге Валентине Питулић, а уз музичко извођење певачких група разгледали су слике настале на колонији ‘’Јесен у Призрену’’. Црква Светог Спаса је запаљена 2004. године, а њена обнова је завршена 2012. Иако је у Призрену некада живело око 10 000 Срба, данас је у њему поред ученика Богословије и свештеника, остало свега њих десетак.

Подели на: