недеља, 13. јуна 2021. | 20:27

Обележена храмовна слава у Лапљем Селу

Храмовна слава Света Петка обележена је данас у Лапљем Селу, а многобројнни мештани обележавају је као крсну славу. На празничној литургији у цркви Свете Петке у Лапљем Селу окупио се велики број верника, међу којима је било много деце.

 

Бројни мештани данас су дошли да прережу славски колач, јер ову светитељку прослављају као крсну славу. У препуној цркви, литургију је служио локални парох Бојан Крстић, кога је пратио како дечији, тако и црквени хор.

“Заиста данас је велики дан и празник поводом Свете Петке, Преподобне мати наше Параскеве која је предивна наша светитељка и која има порекло наше српске крви. Не само да тиме треба да се поносимо пред великим Госоподом, већ и тиме што је она једна од оних мудрих девојака које се данас помињу у светом Јеванђељу. Она је од оних девојака која је чекала Господа Исуса Христа целог свог живота“, казао је у беседи отац Бојан и честитао празник окупљеним верницима.

У цркви на овај празник долазе не само они којима је крсна слава, већ и остали мештани Лапљег Села и околине.

“Света Петку прослављамо у кругу породице, то није наша крсна слава. Овде долазе многи којима је то слава и они прослављају у већем обиму, али свакако је и за нас овај дан значајан. Обавезно долазим на овај празник у цркву да запалим свеће“, рекао је за РТВ Ким Иван Ставрић, мештанин.

Миљана Живић из Лапљег Села је у цркву дошла са својом ћерком Леном. И за њену породицу која чека трећу принову овај дан има велики значај.

“Дошли смо у нашу српску светињу где се прославља слава, за нас је то велика част. Има доста деца, али даће Бог да их има у још већем броју, да се што више окупљамо не само када је овај празник већ и сваке недеље“, казала је Миљана за Ким.

Подели на: