уторак, 03. августа 2021. | 13:54

Одговорни се морају пронаћи и казнити

У Грачаници одржана Конференција о убијеним и несталим новинарима на КиМ

 

Шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату рекао је у Грачаници на Конференцији о убијеним и несталим новинарима на КиМ, коју је организовало  Удружење новинара Србије на Косову у сарадњи са ОЕБС-ом, да се ова организација бори против некажњивости злочина над новинарима, да захтева расветљавање случајева, и да је све то потребно како би се повратило поверење у званичне институције и демократске принципе.

Према његовим речима, слобода медија је важна и Косово је у последњих неколико година постигло напредак у овом смеру, али да пристисци на новинаре и даље постоје.

-Танка је линија између претњи, напада и убиства новинара, а ми морамо да радимо на тој танкој линији. Такође је борба против некажњености од велике важности уколико тежимо ка томе да спречимо нападе на новинаре. Напори мисије ОЕБС-а на Косову у складу су са међуминистарском одлуком ОЕБС-а која је донета на конференцији у Милану и позива на међуефективне мере како би се зауставили напади на новинаре, истакао је Брату и додао да поздравља усвајање Резолуције европске фондације новинара која је, сматра он, веома важна, јер позива на већу сарадњу не само новинарских удружења већ и судских органа.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић подсетио је на све активности које су до сада предузете у циљу расветљавања судбине киднапованих и несталих новинара. Он је рекао да је конференција позив онима који нешто знају да помогну, али и да се стално апелује на савест појединаца. Обраћајући се присутнима на конференцији Ничић је још једном поновио захтев упућен међународним и косовским институцијама да се открије истина о несталим новинарима, без обзира за које су медије радили и којој су етничкој заједници припадали.

-Косовска полиција је открила Албанаца, Шабана Беришу, који је последњи пут срушио спомен плочу, коју заједно са Удружењем новинара Србије постављамо већ осми пут на месту киднаповања наших колега Ранка Перинића и Ђуре Славуја, и осуђен је на седам месеци затвора и новчану казну од 200 евра, рекао је Ничић и додао:

Поменута спомен плоча је симбол наше посвећености, али и симбол непосвећености институција да се случајеви киднаповања наших колега, али и оних који су до сада рушили плочу постављену недалеко од Велике Хоче, пронађу и казне. Поручујемо да нећемо одустати од тражења одговора на питање зашто су наше колеге отете и зашто још нико није одговарао за њихове отмице и убиства.

Председавајућа Удружења новинара Косова Гентијана Беголи-Пустина сматра да оба удружења морају дати пример тако што ће радити заједно. Она је посебно истакла да подржава захтеве српских колега и да ће сваког дана тражити одговор на питање у вези сваког несталог новинара.

Поменутој конференцији у Грачаници присуствовали су и чланови породица несталих и убијених новинара. Бранка Дамњановић, сестра убијеног Момира Стокуће каже да их никада нико није звао и нешто питао, односно да се о убиству њеног брата интересује једино Удружење новинара Србије.

Снежана Перенић, супруга отетог Ранка Перенића, рекла је да би волела да се агонија у којој живи прекине.

-Ми имамо право да сазнамо шта се са њима десило. Иза њих су остале породице, деца која су већ одрасла. Они нису били у рату под оружјем, радили су само звој посао и ништа више од тога. Једноставно, нису ништа скривили. Шта се са њима десило? Питам то већ 20 година, рекла је Снежана.

На Косову и Метохији је у периоду од 1998. до 2005. године нестало или убијено 17 новинара, могло се чути на конференцији. Само један случај од наведеног броја је до сада решен.  Као нестали  и даље се воде  Љубомир Кнежевић, Марјан Мелонаши, Ранко Перенић и Ђуро Славуј.М.Ч.

 

Подели на: