субота, 27. новембра 2021. | 11:49

Одјеци споразума у Вашингтону, узбуркана политичка сцена у региону

Ефекти потписаних споразума у Вашингтону већ су видљиви како на економском тако и на политичком плану. Професор Факултета политичких наука Владимир Вулетић верује да ће активности на плану реализације економских и инфраструктурних пројеката бити интензивирани јер су у интересу свих у региону, али да то неће проћи без отпора појединих политичких структура.

 

Америчка Међународна финансијска развојна корпорација и Извозно-увозна банка САД потписали су споразуме о намерама са Београдом и Приштином у циљу помоћи у финансирању изградње ауто-пута мира, који ће повезивати Ниш и Приштину.

Професор Вулетић каже да све што је усмерено ка инфраструктури јесте у циљу економског повезивања региона и очекује интензивирање америчке активности.

“Очекујем да ће оно што је у економском смислу потписано бити и реализовано у догледно време јер је то у интересу свих”, рекао је Вулетић.

Вулетић очекује да ће отпора бити, пре свега са албанске стране, због међусобних сукоба унутар њихове политичке елите.

“Ово што је Трамп урадио, поготово са споразумом који су потписани са Београдом и Приштином, потресло је цео регион и одјеци тог потреса су видљиви и на примеру онога што се јуче дешавало у Загребу и онога што се дешава у Сарајеву па чак и у Црној Гори. То су наизглед одвојене ствари, али све оне имају везе с тим”, рекао је Владимир Вулетић гостујући у Јутарњем програму.

Споразум у Вашингтону узбуркао је политичку сцену у региону и отуда дешавања и у Приштини па и Загребу. Сусрет Милорада Додика са Андрејем Пленковићем и Зораном Милановићем је директан одјек онога што се дешавало у Вашингтону јер је позиција Србије сада другачије.

Питање Балкана није решено 20 година, каже Вулетић, а политичке елите желе да задрже позиције.

“Представнику Срба у БиХ је веома значајно да је на оваквом нивоу примљен у Загреб. Из Сарајева долазе шумови јер постоји навика да се паразитира на ономе што се дешавало 90-их година прошлог века”, рекао је Вулетић.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да би свако поновно отварање питања Заједнице српских општина у Бриселу било “корак уназад” за Приштину. Он је рекао да су нови разговори о Заједници српских оштина “агенда Србије” и навео како “постоји опасност да се створи Република Српска на Косову”.

“Албанци имају унутрашњополитичка превирања што се најбоље види у томе да Тачи и Курти стварају савез, што је до сада било незмисливо. Питање је да ли ће се дијалог Београда и Приштине, на инсистирање пре свега Немачке, пребацити на техничка питања, а да се кључна питања као што је стварање Заједнице српских општина оставе по страни”, каже Вулетић.

Када је реч о Црној Гори, Вулетић каже да најава Здравка Кривокапића да се са коалиционим партнерима припрема нови споразум и да ће у њему на првом месту бити укидање такозваног Закона о слободи вероисповести има смисла јер би се протести вероватно наставили уколико тај закон не буде укинут.

“Имаћемо прилике да гледамо како ће се тај савез учвршћивати или ће се појављивати пукотине. Видели смо колико су опрезни у тој смени власти. Положај Срба ће бити промењен јер се грађење црногорске државности на елиминисању идентитета српског народа није показао као могућ”, рекао је Владимир Вулетић за РТС.

Подели на: