субота, 27. новембра 2021. | 13:29

Одржавамо стабилност и улагања у Косовску Митровицу

Милан Радојевић, градоначелник северне Косовске Митровице о животним и безбедносним питањима

 

Не сме се занемарити нити заборавити чињеница да Република Србија исплаћује преко 70000 плата и пензија и да би без подршке председника и Владе Републике Србије, наш опстанак на Косову и Метохији био доведен у питање, каже Радојевић
-Проблеми грађана Косовске Митровице се не разликују превише од проблема са којима се суочавају наши сународници широм Косова и Метохије. Највећи проблем јесте недостатак радних места, стамбено збрињавање, комунални и инфраструктурни проблеми. Као градоначелник, трудим се да саслушам све проблеме суграђана и да у оквирима могућности којима располажемо, помогнемо да се неки од тих проблема и реше. Ово нам је рекао, Милан Радојевић, градоначелник северне Косовске Митровице, на почетку разговора о животним и безбедносним приликама у овом граду.

  • Који су најчешћи проблеми на које грађани северног дела Косовске Митровице указују приликом доласка код вас?

-Косовска Митровица је административни, здравствени, универзитетски и образовни центар за српски народ на Косову и Метохији и као такав центар природно је да највећи број грађана долази послом или потребама у наш град. За решавање свих проблема имамо највећу и безрезервну подршку наше државе Републике Србије, председника Републике Александра Вучића као и директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића који константним улагањима и својим присуством чине све како би наш народ имао адекватне услове за опстанак. Не сме се занемарити нити заборавити чињеница да Република Србија исплаћује преко 70000 плата и пензија и да би без подршке председника и Владе Републике Србије, наш опстанак на Косову и Метохији био доведен у питање.

  • Како постављате приоротете у решавању животних проблема грађана и који су проблеми који не могу да чекају?

-На жалост, ситуација у Косовској Митровици и на Косову и Метохији није као у другим срединама и за било какав развој града и решавање животних проблема неопходно је да постоји стабилна безбедносно-политичка ситуација што до 2013. год није био случај када је Косовска Митровица у питању. Свесни одговорности које носимо, тадашњи градоначелник г. Ракић је сву енергију уложио да се у Косовској Митровици створе услови за развој града и решавање животних проблема грађана. Тимским радом дошли смо до видљивих резултата а то су улагања у КБЦ, школе, изградња спортске хале, реконструкција и асфалтирање улица и саобраћајница, али и најбитније запошљавање великог броја младих људи. Настављамо са истом политиком, трудимо се да, упркос свакодневним притисцима које долазе из Приштине, одржимо стабилну безбедносно-политичку ситуацију и наставимо са улагањем у град.

  • Каква је ситуација са запошљавњем младих у северном делу Митровице и какви су планови у том смислу?

-Косовска Митровица је унивезитетски центар и као такав има огроман потенцијал који је препознат од стране општинског руководства али осталих институција. Претходних година у Косовској Митровици је запошљено неколико стотина младих људи, највећим делом у јавним установама. Како је територија општине Северна Косовска Митровица мала и нема могућности за ширење и отварање фабрика или производних погона, трудимо се да искористимо потенцијал који пружа Универзитет, и малим грантовима подстичемо младе људе да покрену сопствени бизнис. Млади људи имају фантастичних идеја и трудићемо се да се са том подршком настави и у будућности.

  • Ових дана сте примили и представнике и челнике регионалне команде Исток КФОР-а. Како је текао разговор, на шта сте посебно указали и какав је њихов одговор?

-Желим да нагласим да је сарадња са комадантом КФОР-а као и свим његовим сарадницима на одличном нивоу и да за нас КФОР представља једину легитимну војну силу на Косову и Метохији. Претходних месеци узнемирење међу грађане Косовске Митровице је унела вест о одлуци општине Јужна Митровица о додели земљишта за изградњу базе КБС. Грађани Косовске Митровице су током 1999. али и наредних година високом ценом платили свој опстанак у овом граду и овакве вести и информације не доприносе ставрању поверења између српске и албанске заједнице, зато је неопходно да КФОР и даље очува стално присуство како на главном мосту у Косовској Митровици тако и честим патролама на северу КиМ.

  • Случај Драгице Гашић је лоша порука одрживом повратку Срба на Косово и Метохију. Ни политичким, ни дипломатским, ни било каквим преговорима нити разговорима није се у погледу повратка макло даље за 22 година. Шта даље?

-Сва патња, трагедија, страдање и понижавање нашег народа се може описати кроз случај г-ђе Драгице Гашић. Драгица је живи пример онога што Срби на КиМ деценијама проживљавају. Дивим се њеној храбрости и истрајности да остане своја на своме и верујем да ће у томе и успети.
Са друге стране ћутање приштинских институција али и дела међународне заједнице указује је лоша порука која се може протумачити и као неки вид одобравања за све оно што пролази Драгица Гашић. Тиме се нарушава ионако крхко поверење Срба у приштинске институције и наводну владавину права.

  • Каква је будућност Срба уколико се нешто значајно не промени јер је политика Приштине неразумна и претећа, а реторика, како сте недавно рекли запаљива?

-Реторика највиших представника власти у ПР је забрињавајућа и усудићу се рећи опасна. Са једне стране имамо позивање на демократију, владавину права и европске вредности, а са друге стране ћутање на малтретирање г-ђе Драгице Гашић, непоштовање бриселског споразума и претње подизањем тужбе за наводни геноцид су више него јасни показатељи како тренутна Влада у Приштини види и третира Србе на Косову и Метохији. Речи наше химне најбоље показују како се треба томе супротставити, „Слога биће пораз врагу…“,тако да само јединствени и уз подршку наше државе Републике Србије осигураћемо свој опстанак али и будућност на овим просторима.
С.Ђукић

 

Подели на: