Интернет издање - архива
Штампа

Политичком одлуком Харадинај скинут са потернице Интерпола

Претходних дана главна  тема држава бивше СФРЈ била је Хашки трибунал и злочини деведесетих. Бранислав Тапушковић, адвокат, на питање „Јединства”, да ли је  Хашки  трибунал  у служби политике одговара, да је суд у Хагу искључиво политичка институција, као и да је политичка одлука скидање Интерполове потернице против Харадинаја и додаје: - И врапци на грани то цвркућу. О томе сада већ причају све стране. То није више само прича нас Срба већ то сви сада причају зависно да ли им одговарају или не судске пресуде. Јасно је да је он служио политици.
 
Хрвати  најављују веће ангажовање  код суђења  Станишићу и Стаматовићу. Да ли је могуће да се кроз њихове  пресуде пребаци кривица на  Србију због БиХ?
 
Тешко је у овом моменту о томе причати. Мислим да ни теоретски то није могуће. Наравно, Хрватима је то жеља и опсесија, али мислим да то није могуће доказати.
 
Да ли је могуће окривити Србију у жалбеном поступку код Младића и Караџића?
 
У том правцу нема никаквих доказа. То могу са сигурношћу да вам кажем. До сада ни једнам пресудом Хашког суда  није било утврђено  да је држава Србија  имала директне везе са злочинима у БиХ.
 
Хрватска је сакрила топничке дневнике. Да ли је Србија морала баш сваки документ да преда Хагу?
 
Све што су имали они су дали и баш зато нема основа  да је Србија била агресор у БиХ.
 
Интерпол је повукао потерницу против Рамуша Харадинаја и других Албанаца...? 
 
То је политичка одлука да би могао да врши дужност председника Владе Косова. Интерпол је укинуо ту потерницу. То је чиста политичка одлука. Такав је случај и са Тачијем. Он само не улази на простор Србије. Али, он је представник Албанаца  и са њим се  одржавају нормални контакти, са њим се разговара,  иако је он био оптужен  за ратне злочине.  Интерпол укида потерницу према Харадинају из истог разлога и са њим ће морати сви наши државници да разговарају. То је чиста политичка одлука. Као што ни Тачи не долази у Србију, тако ни Харадинај не долази у Србију али ће путовати у Брисел, путоваће у Вашингтон и на остала места. Харадинај је након пуштања из затвора имао своје политичке сеансе, по Приштини. Једино неће моћи да дође у Србију. Како је то рекао један наш политичар уколико би дошао у Србију био би ухапшен.
 
Шта да очекујемо од Специјалног суда за злочине ОВК ако је Хашки трибунал рекао да нема кривице код Харадинаја . Чему ће тај суд онда служити по Вама?
 
То ћу вам рећи када крену те оптужнице против Албанаца на КиМ. Ја нисам сигуран да ће тај принцип, који се третира по Удруженом злочиначком деловању, бити примењива на тај суд него ће бити углавном вођен процес против појединаца који су вршили злочине. Камо среће да је овај суд који завршава рад судио онима за које се може са сигурношћу утврдити да су вршили злочине, а не да се примењује принцип различитих аршина који је доминирао радом Хашког трибунала. Неколико стотина хиљада Срба је протерано са Косова и Метохије  и неко мора да оговара за сва та дешавања, односно прогоне и убиства Срба.
 
Када су у питању српске жртве да ли је било довољно доказа  или су за Суд безначајне српске жртве?
 
Било је необоривих доказа и много је цивила српских страдало. Нису они извршили самоубиство. Неко је морао да их ликвидира. Из Сарајева је само у првим данима  сукоба отишло 100 000 људи. То су геноцидни потези  за које нико никада није одговарао.   Р.  Комазец 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија