Интернет издање - архива
Штампа

Атентат на Оливера Ивановића је дело Западa

ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ, АДВОКАТ
 
Готово да нема ниједног  савршеног злочина који се не открије. Услови под којима је почела истрага и начин  на који је почела истрага након убиства Оливера Ивановића обешрабрује -рекао је Горан Петронијевић, адвокат одговарајући на питање „Јединства” да ли очекује да ће ускоро бити расветљено убиство Оливера Ивановића. Он наводи да га  обешрабрује  то што  је  у првом тренутку  приметио да су саопштења која су потицала од стране високих  органа од Косовске полицијске службе у првом реду и од оних који су извршили увиђај  била различита. „Прво су рекли  да су три чауре, па четири чауре па пет метака, па шест метака, те спреда па позади упуцан, прострели,  устрели,   из кола па није из кола, тако да све то заједно  упућује на то  да има доста елемената да се сумња да се истрага води намерно траљаво како  се  не би дошло до истине - казао је Петронијевић. 
 
Непосредно после убиства изјавили сте да је кључно за истрагу увиђај...?
 
Првих сат времена ја најбитније. Ако се првих сат времена не уради оно што треба да се уради, оно што мора да се уради, а то је добро обезбеђење лица  места, фиксирање свих материјалних трагова које се могу затећи на лицу места, потпуно затварање простора, правилно прикупљање и обезбеђење свих трагова. Ако се то не учини на прави начин ту форензика касније и све оно што је у криминалистики  неопходно  неће дати резултата.
 
На основу  онога како је изведен атентат , мислите ли да је дуго припреман?
 
Мало ми је чудно да у том тренутку никога не буде на улици. То је могуће да је биран тренутак.  Можда је  данима  праћен а да он то  не зна. Могуће да је брижљиво припреман атентат. Ако се буде показало да још неки трагови  буду подметани, као шта је то неки аутомобил тамо на том месту изгорео или раније изгорео а подметнут, спаљен, све ће то да се покаже. Или је то прави аутомобил из којег су они пуцали и са којим су дошли извршиоци злочина. Оно што је исто  спекулација, каже пуцано из аутомобила  у покрету. Мало је вероватно или скоро немогуће да се то учини са оваквим типом оружја. Такво убиство се ради са аутоматским оружјем и већим бројем пројектила. Значи, обично се рафално пуца  па ако се погоди,  погоди. То је нешто што одмах пада у очи и мислим да је убица покојном Оливеру пришао са леђа  пешке. Могуће да га је аутомобил пратио или ишао поред њега али је  морао изаћи, морао  му је прићи, а са колике даљине или  близине је пуцано то  се може утврдити само на основу форензичког прегледа одеће, прегледа улазних рана и  чаура где су пронађене.
 
Колико је важно  за саму истрагу и стручно урађена   обдукција?
 
Стручно одрађеном обдукцијом над прострелним ранама  утврђује се  правац пуцања, да се види да ли је један убица  или двојица,  да ли је из истог правца  или  из истог  оружја. Све то може да се одреди  када се утврди да ли су пројектили погодили њега у моменту док је стајао или евентуално има пројектила када је већ био можда  на коленима и у  падајућем положају на подлози. Све то може да се утврди пажљивим  обдукционим прегледом.
 
Да ли ће се приликом истраге разматрати  и то коме је евентуално Ивановић сметао, односно чији је интерес био да уради овакав гнусни злочин?
 
То је један од начина откривања кривичног дела. Када  имате убиство један од начина и  трагова се иде ка томе ко је имао мотив. Али,  не заборавимо  једну ствар када су овакве ствари у питању у оваквим временима  врло често се мотив злоупотреби , односно потенцијални мотив злоупотреби.  Ја ћу вас подсетити на убиство Ћинђића које је затворено како је затворено а ја сам потпуно сигуран  да га нису убили  они који су осуђени за његово убиство  нити су имали мотив да га убију. Ђинђић је убијен из једног врло једноставног међународног разлога а то је да се окренуо против међународних тела, међународне заједнице. Рекао је,  „Косово  сад и одмах, Република Српска сад и одмах”. Нису могли да га сатанизују као Милошевића, нису имали времена и одлучили су да га убију. Убили су га на тај начин што су уплели некакву мафијашку екипу да би од тога испало некакво мафијашко убиство. Подсећам вас само на један од примера како се мотив злоупотребљава. Мотив никада не може да буде пресудни осим  ако се не затекне или одмах након извршења кривичног дела пронађе извршилац. Мотив може да буде љубомора, може да буде свађа, и штошта али исто тако мотив може  врло лако  да се  злоупотреби. Тако да у оваквим ситуацијама где долази до атентата  на познате  личности ту је врло озбиљна дисперзија мотива и велика могућност злоупотреба.
 
Како објаснити то да Приштина не дозвољава учешће Србије у истрази?
 
Мени је то јако сумњиво  од првог тренутка и ја сам рекао првог дана када се догодило да Србија мора да уђе у две врсте истраге. Једна истрага би требало да буде интегрална истрага,  то је истрага заједно са Унмиком и Албанцима а друга би требало да буде сепаратна, значи да Србија сама ради истрагу, да кажем  независно од тога и да врши анализу свих чињеница и података и доказа  које им дођу до руке.  Очигледно је да  у Приштини нема воље, односно да онај ко управља Приштином,  јер она не одлучује о томе то је нама јасно, наредио да не пусте  српске органе и   ту  постаје велика сумња у објективност истраге.  Вероватно је то  и  њихов страх да ће се  дозволом   да  Србија учествује у истрази  открити неки  детаљи који њих повезују.
 
Поред снага Кфора, Еулекса, КПС,  западних обавештајних служби на простору КиМ,  како је било могуће да се изврши злочин усред бела дана и постоји ли могућност да остане нерасветљен ?
 
То што се догодило са покојним Оливером личи апсолутно на класичан  онај „фолс флег”,  на оне преваре које су примењиване и које су Американци увезли овде. Албанци  то не знају. Они знају мафијашки да убију, да  прикољу, да убаце бомбу,  али перфидно убиство, професионално убиство да фингирају доказе, покажу  на другу страну итд, то је оно што је увезено. Томе су  их Американци научили  и то је оно што су Американци радили у БиХ,  као што су Меркале или  Рачак.  То је њихов специјалитет. Они ураде то што треба да ураде да би се  усталасао простор и изазвала криза. То је рукопис по коме можеш препознати извршиоца. Оливер Ивановић је човек од озбиљног интегритета, човек који је био поштован. Они су одабрали личност која  симболизује овај простор и све  проблеме на том простору. За Србе у  Косовској Митровици и на КиМ  се то гледа,  ако су једног Оливера Ивановића убили а шта ће тек нама да раде. Са друге стране имате и овакву ствар, ако смрт Оливера Ивановића који је у том тренутку када је извршен атентат на њега био у некој врсти политичког сукоба са властима  у Београду око локалних избора, то онда може да буде мотив да се покаже на Београд. Ево, они су били са њим у сукобу, они су га убили. Дакле, ми ћемо га ликвидирати, постићи ћемо циљ да се застраши становништво, да почне да се исељава. При том  показаћемо на Београд и рећи, ето ваши вас убијају  а ми вас штитимо. Према томе,  на северу Косова треба да дођу косовске безбедносне снаге да би ви били безбедни. То је теза са којом они иду и то стоји иза овога. 
 
Колико је опасно и штети истрази политичка злоупотреба убиства Оливера, пре свега једне групације  у Београду, која иде на руку томе што сте  навели ?
 
Врло неодговорно понашање у овом моменту. Неодговорно понашање у односу на све оно што се догађа овде  у Србији и никако не би смело сада  да се „долива уље на ватру” . Сада је неопходно да се смири ситуација и  хладне главе да се утврди шта се догодило. Након тога када се утврди шта се догодило,  реаговати на начин на који треба да се реагује. Неки  то раде због политике, због јефтиних  политичких поена, неки због тога што на тај начин улазе у некакву пажњу јавности, јер дуго нису били у пажњи јавности па им то одговара  и износе, убио га овај или онај, при том врло неодговорно без икаквих доказа. Са друге стране морам рећи шта је карактеристично за тај „фолс флег”. За „фолс флег” је карактеристично да су највећи његови  пратиоци медији и пропаганда. Према томе,  ја се надам да то наши људи  раде несмотрено а не са намером.  Јер, ако раде са намером они су у функцији такве врсте „фолс флега” о којем говорим. Основна је  ствар,  они су Оливера убили не да  би смирили него да би распламсали сукобе. Они су  пажљиво одабрали личност чија смрт ће довести до озбиљних тензија на овом простору. Нису они било кога убили . Тако да то што су они урадили и начин извршења тог кривичног  дела и остало  мене упућује на   један перфидан предумишљај који могу да учине само  странци. Јер, зна се  ко влада Косовом. Албанци не владају. Они раде оно што им  западни  ментори кажу и шта им нареде. Дакле,  то је до детаља  испланирано у некој од страних обавештајних служби које су озбиљне службе . Јер, оваква ствар  како је извршена она је очигледно перфектно планирана. То не може да се  тако  уради. То чак по мени не би могло да буде ни обично плаћено убиство.  Наћи професионалног плаћеног  убицу да изврши посао и побегне. Ја мислим да је ово много , много боље темпирано.  Како то  да амерички Стејт департмент даје саопштења и упозорава да ће се догодити нешто на северу Косова, да постоји могућност од политичких мотивисаних немира. Какви то немири могу да буду, од чега, како, потпуно мирна ситуација   ништа се не догађа и нема никакве најаве. Постоји податак да су  западни новинари већ пре убиства  стигли на Косово.  Један заштићени сведок који је био у пратњи Алије Изетбеговића  је говорио да  када се у Сарајеву  појаве  страни новинари и крену да се  групишу око неке позиције народ би почео да бежи јер је шватио да  се иза тога нешто догађа. Значи, то је тај модел,  то је тај „фолс флег” о чему говоримо годинама. То је  начин дестабилизације терена  а њима је очигледно у интересу да то ураде. 
 
Да ли је и оснивање Специјалног суда за злочине ОВК само замагљивање и да ли ће  најодговорнији за злочине над Србима одговарати?
 
Неки који неће одговарати пред тим Специјалним судом, а морали су да одговарају,   подметнули су друге да одговарају уместо њих. Сада треба да се оправдају у односу на то.  С друге стране, постоје претње Америке, јер они  Албанце не шватају као природне савезнике зато што их воле, него због тога што рачунају на њивову послушност,  и  зато их сада упозоравају: „Или слушајте или ћете проћи као Милошевић”. Јасно је потпуно шта они раде. Нема савезника којег они неће у једном тренутку   продати  или  ликвидирати.  Налогодавци и извршиоци  злочина  над српским народом на Косову и Метохији никада неће одговарати,  као што се то није десило ни у Босни и Херцеговини ни у Хрватској.  Запад је прво медијски а онда и бомбама и оружјем уништавао српски народ, стајући отворено на страну оних који су били у сукобу са нама.   Р. Комазец

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија