Интернет издање - архива
Штампа

Деца су наше највеће благо

Са Милијаном Јакшић, у Зубином Потоку, мајком четворо деце  
                       
 - Веома бих волела да могу својој деци, ћерки и сину који болују од дијабетеса,  да приуштим сензоре за континуирано мерење шећера у крви, каже Милијана 
 
Ако је судећи по изреци да „речи говоре а примери привлаче“, породица Милијане и Дарка Јакшића који имају четворо деце и живе у Зубином Потоку, може се узети за пример како се воле и васпитавају деца. Милијана се удала веома млада, са непуних 18 година, за своју прву и једину љубав, Дарка. Са њим је родила три кћери и сина. Децу воле и нису размишљали о наталитеу или на „белу кугу“, када су стварали породицу. Деца се рађају из љубави, уз Божји благослов, како и они мисле.
                                         
Милијана Јакшић има 37 година и данас изгледа као старија сестра својим кћерима. Рођена је у Косовској Митровици. Струковни је економиста са дипломом на  Вишој економској  школи у Лепосавићу.     
                           
Борба са дијабетесом
 
  –Имамо четворо дивне деце што је за данашње стандарде „превише“ . Наша деца су наше највеће благо. Маријана је најстарија, недавно смо јој прославили пунолетство. Драгана је рођена 2001. године, Сара 2003. године. Најмлађи нам је син Бранко који има девет година. Мирни су и васпитани, веома везани једно за друго и поред повремених дечијих несугласица, каже Милијана.    
                         
Породица  Јакшић живи у близини својих родитеља који им помажу око деце када је то потребно. У овом крају породице су углавном компактне и често на окупу па се и они друже са својом родбином.
–Децу васпитавамо тако да буду културни и пристојни људи и наглашавамо им да се сукоби не решавају насиљем. Трудимо се да сваки слободан тренутак проводимо заједно и да сумирамо утиске од претходног дана.
 Деца Милијане и Дарка Јакшића су дружељубива. Син Бранко је веома активан и ван школе. Он тренира фудбал и рукомет. А ћерке су морале да запоставе фолклор, одбојку и кошарку због  обавеза у школи.                                                                           
-Живимо у суштини миран породични живот али нисмо спокојни јер нам двоје деце болује од дијабетеса, каже отворено Милијана. 
-Ћерка се разболела са само 8,5 година  када је тако мала морала да се суочи са болешћи и од самог постављања дијагнозе прима инсулин. Син има дијабетес од октобра 2015. године, а на инсулину је од новембра 2016. године, прецизна је Милијана јер мајке памте болне датуме.                                                                                             
-Много смо бесаних ноћи провели...  стрепња и брига су наш стални пратилац али имамо воље и храбрости да се боримо са болешћу. Учим их да буду дисциплиновани, храбри и истрајни у тој непрестаној борби и дијети...   
Помиње Милијана и неке тешке моменте када је болест у питању,  али се као млада и храбра мајка не задржава на њима...                                                                                         
 –Супруг ми је од велике помоћи у свему. Ради приватно,  сезонски, бави се грађевином и фасадама и има посла од априла до новембра уколико је добро време. Тај посао изискује много снаге и вештине јер је рад на градилишту ризичан и опасан. Са минималцем из „Трепче“ не бисмо могли да живимо. Када ради нема много времена за породицу, али ту сам ја.   
                     
Проблеми са набавком лекова
 
 -Од децембра 2014. године основала сам Удружење за борбу против дијабетеса за територију општине Зубин Поток које носи назив „Плави осмех“. Циљ нам је рад на превенцији и побољшању статуса оболелих од дијабетеса јер у нашем крају има доста пацијената који пате од ове подмукле болести, али о томе другом приликом.                                                                                     
Милијана и Дарко су посвећени породици и непрестано раде на стварању  услова за квалитетнији живот како би лакше поднели свој усуд... Гледајући их како се слажу и организовано живе, човек би помислио да баш никаквих проблема немају... Али...                                                                                                 
-Веома бих волела да могу својој деци да приуштим сензоре за континуирано мерење шећера у крви. Али поред свих издатака за то је потребно још 300 евра месечно што је велика сума за нас. Ситуација на Косову је такође отежавајући чинилац.                                                                                                     
-Проблеми са набавком лекова и преписивањем рецепата који се у Србији воде као из страног завода, као и прелазак преко пункта са двостуруком документацијом звучи као сценарио из „лошег“ филма. Настојимо да наша деца што мање осете те проблеме. Дом културе и Хала спортова у Зубином Потоку су велика ствар за раст и развој наше деце да не би превише времена проводили у интеракцији са модерном технологијом...телевизором, компјутором... Ријалити емисије су у нашој породици забрањене, каже Милијана. 
- Најстарија ћерка Маријана је недавно напунила 18 година и веома сам поносна на њена размишљања о будућности и плановима да студира и остане у нашем месту.                                                 У ретким слободним тренуцима Милијана Јакшић пише песме и кратке приче и чита књиге што је одмара и опушта од великих породичних обавеза.  
- Од скоро сам препустила девојкама да спремају своја омиљена јела и ма колико ми сметало њихово „врзмање“ по кухињи ипак прија кад ти неко донесе готово укусно јело, каже уз осмех Милијана Јакшић.
  С.Ђукић                                 
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија