Интернет издање - архива
Штампа

Формирање војске Косова у супротности са Резолуцијом 1244

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић позвао је Србе на КиМ да не приступају илегалној војсци Косова и подсетио да је по кривичном закону Србије ступање у илегалне, стране оружане формације противзаконито и кажњиво са до десет година затвора. Он је нагласио да је формирње илегалне војске на Косову у супротности са Резолуцијом 1244 , Кумановским споразумом и против циља српске државе - а то је дугорочна стабилност. Додаје да Српска листа која се противи формирању војске на КиМ има подрску председника државе Александра Вучића и Владе Србије.
 
 
Говорећи о приштинској платформи коју је предложила косовска влада којим је предвиђено да разговори у Бриселу окончају признавањем Косова, Ђурић каже да ће се став међународне заједнице најбоље видети уколико платформу усвоји приштински парламент.
 
 
 
„Пристина никада ниста не ради без сагласности међународне заједнице. Уколико међународна заједница жели да се платформа не усвоји они ће својим пријатељима и партнерима рећи да то не усвајају у парламенту”, рекао је Ђурић за ТВ Прва.
 
 
 
Додаје да Приштина не види будућност у решавању односа на демократичан, миран, дипломатски начин и да су то показали у претходном периоду, а да је изостала реакција Међународне заједнице.
 
 
 
„Реакција међународне заједнице није задовољавајућа, она не охрабрује успех у наставку дијалога”, појаснио је Ђурић.
 
 
 
Подсећа да је Рамуш Харадинај изјавио да Косово нема спољну политику и да је то политика САЂа.
 
 
 
Додаје и да је добро што је Војска Србије кренула путем модернизације и јачања, јер је Србији мир најважнији.
 
 
 
„Снажна војска је чувар мира и важно да Војска Србије јача. Циљ јачања је да имамо снажнији гарант мира”, нагласио је он и додао да је Мисија Еулекса неуспешна на КиМ јер није створила услове за владавину права.
 
 
 
„Тај и такав Еулекс довели су ти који кажу да би Косово требало пустити без икаквог услова у УН”, појаснио је он.
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија