Интернет издање - архива
Штампа

Нећемо дозволити да Приштина обесмисли постојање ЗСО

Оно што је кључно, јесте чињеница да се ЗСО мора формирати у складу са бриселским договором из 2013. и 2015. године. Албански лидери у овом тренутку траже све могуће поводе да процес формирања ЗСО, који је након пет година започет, зауставе. Стога ћемо водити рачуна како о својим, тако и о потезима других политичких партија. Срамно је понашање неодговорних појединаца којима се целокупно деловање своди на нападање сопствене земље - рекао је Ракић
 Након пет година одлагања Приштина је са циљем смањења међународног притиска информисала Брисел да је сагласна да Управљачки тим за израду статута Заједнице српских општина може наставити са радом. Наравно,и овај потез није начињен због искрене жеље Приштине да поштује оно што је потписано у Бриселу, јер је Приштина покушала да једнострано измени састав управљачког тима, и уместо четири српска представника, именује још осам Албанаца. Само прихватање статута ће бити тема разговора у Бриселу, не у Приштини, тако да је битније да Приштина започне прилагођавање свог правног оквира који ће омогућити успостављање ЗСО - казао је Горан Ракић, председник Српске листе и градоначелник Северне Косовске Митровице, одговарајући на питање „Јединства”, да ли очекује да Приштина прихвати статут ЗСО који уради Управљачки тим за израду статута, именован у оквиру преговора у Бриселу. 
 
Управљачки тим је затражио помоћ еминентних стручњака са Правног факултета у Косовској Митровици и локалних самоуправа са севера а помоћ је понудио и ОЕБС. Када очекујете да се заврше активности на изради нацрта статута ЗСО?
 
На ово питање одговор се налази у Имплементационом плану договореном у Бриселу који јасно прописује да Управљачки тим у року од четири месеца од почетка рада (дакле 4.августа) изради и у Бриселу представи нацрт статута ЗСО. Верујем да ће овај тим успешно и квалитетно урадити свој посао, а да ће у томе имати пуну подршку и локалних самоуправа, али и професора Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Оно што је најзначајнији јесте да нико од политичара не омета овај процес и не утиче на рад овог независног тела који је мандат, подсетићу, добио у Бриселу.
 
Када заправо очекујете да се формира ЗСО и да ли ће, по Вашем мишљењу, Приштина  прихватити  да се ЗСО формира према Бриселском споразуму?
 
Врло је тешко дати одговор на ово питање. Много је фактора који утичу на временски распоред. Ако имамо на уму кашњење од пет година и покушаје Приштине да својим интерним актима онемогући формирање ЗСО, незахвално је давати било какве прогнозе. Искрено сматрам да је много битније да се овај процес спроведе квалитетно, а да је лицитирање са датумима неодговорно. Оно што је кључно, јесте чињеница да се ЗСО мора формирати у складу са бриселским договором из 2013. и 2015. године, и да ми нећемо дозволити да Приштина својим актима обесмисли постојање и функционалност ЗСО.
 
Недавно сте са осталим представницима Срба са КиМ боравили у Аустрији и Немачкој где сте имали састанке са репрезентативним представницима ових земаља. Да ли су  они упознати са проблемима Срба на КиМ и свакодневним кршењем основних људских права српског становништва на Космету?
 
Мислим да су састанци које смо имали били од огромног значаја јер смо на њима упознали представнике Аустрије и Немачке, (Владе и Скупштине) са проблемима Срба на Косову и Метохији. Драго нам је што смо на тим састанцима наишли на разумевање и подршку Српској листи да настави са институционалном борбом за бољи живот Срба и неалбанаца на Косову и Метохији.
 
Пошто у Приштини тренутно функционише техничка Влада, јер владајућа коалиција изласком Српске листе нема већину, да ли су на видику ванредни парламентарни избори?
 
Посланици Српске листе у Скупштини делују као опозиција. Искрено говорећи они су једина опозиција јер једини гласају против предлога које Скупштини шаље Влади, док сви остали албански посланици гласају за. Зато нам остаје да видимо какве ће потезе у наредном периоду повлачити остале партије у Скупштини. 
 
Колико су ванредни парламентарни избори опасност да се  пролонгира питање формирања ЗСО и може ли то бити изговор Албанцима да не формирају ЗСО, која би била од немерљивог значаја за опстанак и развој српске заједнице?
 
Ово је реална опасност. Албански лидери у овом тренутку траже све могуће поводе да процес формирања ЗСО који је након пет година започет зауставе. Стога ћемо водити рачуна како о својим, тако и о потезима других политичких партија.
 
Српска листа напустила је косовске институције после бруталног напада специјалаца Росу на голоруке представнике Срба у Косовској Митровици и хапшења Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ. Има ли  помака око кажњавања одговорних полицајаца за овај брутални акт?
 
Српска листа је захтевала спровођење истраге због овог ничим изазваног, бруталног насиља над голоруким грађанима, директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем и легалним и легитимним представницима српског народа. Надам се да ће одговорни за ово институционално насиље бити санкционисано, али након што је пребијање голоруких људи поздрављено од стране највиших представника косовских институција сумњам да ће истрага бити спроведена на ваљан начин, а налогодавци и извршиоци бити кажњени. 
 
Питање заштите имовине Срба на КиМ и даље је једно од најпроблематичнијих и поред тога што је Скупштина прихватила амандамне Српске листе око заштите имовине. Може ли се на прави начин заштитити српска имовина на КиМ, уколико то искрено и практично на терену не подржавају представници власти у Приштини?
 
Проблем узурпирања и отимања српске приватне и друштвене имовине и даље опструише живот и повратак Срба на Косову и Метохији. Српска листа, као што сте приметили покушава на свим нивоима да ово питање подигне на виши ниво, нажалост без искене жеље водећих лидера Албанаца да поштују имовину Срба, или ако могу тако да кажем сопствене законе, неће се постићи значајнији успех. Ипак, можемо се похвалити да је инсистирањем посланика Српске лисге онемогућено да косовске институције не могу наплаћивати порез на имовину Срба уколико је та имовина узурпирана. 
 
Као први човек Српске листе и градоначелник Северне Косовске Митровице у прилици сте да разговарате често са званичницима ЕУ на Косову и Метохији. Имате ли утисак да се  понашају статусно неутрално и да једнако третирају Србе и Албанце?
 
У мом присуству, као и у присуству чланова Српске листе, не дозвољавамо да се понашају другачије него тако, али свесни смо деловања појединих представника ЕУ који неретко дају изјаве којима анулирају статусно неутралну позицију ЕУ. Наравно, ми на такво понашање увек реагујемо, то ћемо радити и у будуће.
 
У којој мери део опозиције у Београду, али и поједини Срби на КиМ, слабе позицију Београда и Срба у покрајини у преговорима са Приштином и албанским менторима?
 
Срамно је понашање неодговорних појединаца којима се целокупно деловање своди на нападање сопствене земље. И немојте имати сумње, не раде они то нити случајно нити несвесно. Њихово деструктивно деловање није само приметно на састанцима са страним званичницима. Користећи друштвене мреже и своје канале комуникације они покушавају да своје дефетистичке идеје пласирају и међу грађане унесу немир. Ипак, дубоко верујем да наш народ зна да прозре такве дилетанте, те им је посао већ залудан, а то потврђују резултати председничких избора на којима је председник Вучић освојио више од два милиона гласова, а на КиМ чак 80 посто гласова. Р. Комазец

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија