Интернет издање - архива
Штампа

НАТО, ЗА САДА, НЕ ПЛАНИРА ДА ПРОМЕНИ ИЛИ СМАЊИ МИСИЈУ КФОР

, КОМАНДАНТ ВОЈНЕ МИСИЈЕ КФОР-а НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 
 
КФОР је увек спреман да очува безбедност и сигурност и да спречи обновљена непријатељства у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. НАТО подржава наставак дијалога између Београда и Приштине посредством ЕУ. Кфор и Војска Србије редовно спроводе једновремене патроле дуж административне линије разграничења како би допринели одржавању мирне и позитивне атмосфере. КФОР никада није био укључен у истрагу убиства Оливера Ивановића - рекао је генерал Куочи
Тврдње да Кфор обучава косовске безбедносне снаге у бази Бондстил и помаже њихову трансформацију у војску, код српског народа на Косову и Метохији посебно на северу покрајине, изазвала је страх и неверицу. Јер, по мишљењу Срба на КиМ све војне и цивилне мисије које су дошле после бомбардовања Србије (СР Југославије) и прогона 250.000 Срба са Косова, дошле су са намером да подрже Албанце и учврсте косовску независност. О овим и другим питањима у вези са војном мисијом Кфор-а за „Јединство” говори генерал Салваторе Куочи, командант Кфор-а на Косову и Метохији. 
 
Кфор представља међународне мировне снаге које су успостављене по Резолуцији УН 1244 за очување реда, мира и сигурности свих грађана на Косову. Да ли се слажете са овом дефиницијом Кфора и да ли Кфор поштује Резолуцију УН 1244 на основу које је успостављен на Косову и Метохији? 
 
Кфор од 1999. године делује у складу са мандатом који проистиче из Резолуције 1244 Савета безбедности УН (УНСЦР) којом је дато овлашћење за размештање међународног безбедносног присуства на Косово како би се обезбедило безбедно и сигурно окружење и слобода кретања за све грађане Косова без обзира на њихову етничку припадност. 
 
Да ли је Кфор статусно неутралан? 
 
Да. КФОР је био и увек ће бити неутралан и непри- страсан, настављајући да врши своју мисију за добро- бит свих људи на Косову. 
 
Недавно сте изјавили за приштински лист „Зери” да свака агресија на Косово је агресија на НАТО. Шта то треба да значи и коме је упућено?
 
 Ова изјава је извучена из мог одговора на питање о могућим претњама по Косово споља. Не постоји никаква директна претња Косову. Уколико се, пак поја- ви нека претња, КФОР је ту. Ова изјава није била упућена никоме. КФОР је увек спреман да очува безбедност и сигурност и да спре- чи обновљена непријатељства у складу са Резолуци- јом 1244 Савета безбедности УН. КФОР сарађује са локалним и међународним организацијама задуженим за безбедност и са свим вој- скама региона. 
 
Да ли вам је познато да је по Уставу Републике Србије, Косово саставни део Србије, да је НАТО бомбардовао Србију да би отели Косово, да су протерали 250 хиљада Срба са Косова и узурпирали српску имовину, да више од пет милијарди и триста милиона људи на планети није признало Косово и да сваки Србин, ма где он живео, сматра Косово својом територијом и постојбином ?
 
 НАТО се придржава своје обавезе према суверенитету и територијалном интегритету земаља региона, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Званично признање земаља искључиво је суверено право сваке поједине чланице алијансе. НАТО подржава наставак дијалога између Београда и Приштине посредством ЕУ. Ово је кључно за мир и безбедност у региону. Рачунамо на све у региону да покажу умереност и да подрже сваки напор који води нор- мализацији безбедносне си- туације и не доводи до ства- рања тензија.
 
Српски средњовековни манастири, који припадају хришћанској, европској и универзалној културној баштини, спаљивани су и уништавани у погрому 2004. године а и преостали би били спаљени од стране Албанаца да их Кфор није заштитио. Има ли будућности друштво у којем се 20 година након сукоба морају чувати манастири и други културни споменици а народ нема слободу кретања? 
 
Сви објекти верске и културне баштине представљају вредност за све људе на Косову, и сви они би требало да допринесу њиховом очувању. Данас, манастир Високи Дечани је једини објекат који обезбеђују припадници Кфора, док све остале објекте чувају или Косовска полиција или се уопште не обезбеђују. Чувари Кфора су уклоњени из манастира почев од 2010. и од тада нису забележени никакви инциденти. 
 
Зашто Кфор није реаговао у случају бруталног хапшења Марка Ђурића и пребијања новинара и грађана у Косовској Митровици од стране Албанаца? 
 
Задаци Кфор-а не укључују спровођење закона и Кфор се не меша у политичка или правна питања. Осим тога, локалне и међународне безбедносне снаге тренутно на Косову делују према концепту „првог, другог и трећег степена безбедносног одговора” који функционише на следећи начин: Косовска полиција (КП), као прва инстанца реаговања, је одговорна за безбедност широм Косо- ва на дневној бази. У случају погоршања безбедносне ситуације, а КП није у стању да влада ситуацијом, КП ће затражити од друге инстанце реаговања, односно Еулекса, да интервенише. Ако се безбедносна ситуација додатно погорша, а КП и Еулекс нису у стању да контролишу ситуацију, Еулекс ће позвати Кфор да интервенише у својству треће инстанце реаговања. Хапшење господина Ђурића била је акција коју је извела Косовска полиција као прва инстанца безбедносног одговора, а КФОР није био позван да интервенише у својству треће инстанце безбедносног одговора. У складу с тим, Кфор није морао да реагује. 
 
Уколико би специјалне јединице из Приштине силом покушале да заузму север КиМ и протерају српско становништво, да ли би Кфор реаговао или би у том случају био само посматрач ?
 
 Не постоје никакве назнаке или докази да у би- ло ком делу Косова постоји ризик од насилних догађаја који би могли угрозити било ког грађанина Косова. Међутим, појавом било каквог знака упозорења који би могао утицати на бе- збедносну ситуацију, Кфор је спреман да примени било какве неопходне мере како би се Косово одржа- ло безбедним за добробит сваког грађанина који живи на Косову. 
 
Искључујете ли могућност да Албанци изврше агресију на север Косова и на голоруки српски народ, и како би Кфор поступио, када би држава Србија одлучила да заштити своју територију и српски народ на њој? 
 
Не постоји никаква претња која угрожава било коју територију или грађанина Косова. Кфор, у оквиру свог мандата, одржава блиске односе и честу размену информација са институцијама на Косову, у Србији, суседним земљама и међународним организацијама. Стога, појавом било каквог знака упозорења који би могао утицати на безбедносну ситуацију, Кфор је спреман да примени би- ло које неопходне мере како би се Косово одржало безбедним. 
 
Уколико би се у заштиту Срба на Косову и Метохији укључиле велике силе, које нису прихватиле самопроглашену државу Косово, како би се Кфор тада понашао?
 
 КФОР представља међународне безбедносне снаге које су у складу са овлашћењима на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН распоређене на Косово како би гарантовале безбедно и сигурно окружење и заштитиле све људе на Косову. Било која земља која жели да да свој допринос добродошла је да се придружи Кфору. Кфор тренутно чине припадници из 28 земаља, како чланица алијансе, тако и партнерских земаља, које су све посвећене мисији Кфора, упркос чињеници да неке од њих званично не признају Косово. 
 
Да ли Кфор обучава Безбедносне снаге Косова и да ли подржава њихову трансформацију у војску? 
 
КФОР је у потпуности посвећен својој мисији да гарантује безбедно и сигурно окружење и да подржи развој свих институција и безбедносних организација на Косову. У складу с тим, Кфор подржава развој и унапређење способности КБС-а у оквиру тренутног мандата КБС-а, а то је способност реаговања у кризним ситуацијама и операцијама цивилне заштите и асистирање цивил- ним властима у реаговању на елементарне непогоде и друге ванредне ситуације. КФОР наставља да пажљиво прати дебату о будућности КБС-а, али се структура, мандат и мисија КСБ-а договарају кроз политичке одлуке локалних институција, које се морају донети кроз уставне процедуре. Поред тога, у случају евентуалне трансформације, биће донета политичка одлука на нивоу Северно-атлантског савета НАТО-а (НАЦ), како би се одлучи- ло о било каквој промени присуства и мандата Кфо- ра, које нису временски условљене, већ зависе од услова на терену. НАТО за сада не планира да промени или смањи мисију Кфора
На Косову је присутан исламски радикализам а око 350 особа са Косова борило се у исламској држави у Сирији. У којој мери је то претња безбедности региона и Европе?
 
 Не постоји место на свету које се може сматрати потпуно имуним на тероризам, а косовске институције по- свећују велику пажњу борби против ове појаве. Наиме, скупштина је усвојила закон којим се кажњавају они који одлуче да оду да се боре на страним ратиштима, а локалне власти гоне све оне који се врате на Косово. Иако владавина закона није део мандата Кфора, Кфор је потпуно свестан ове претње и будно прати ситуацију и одржава обавештеност о њој, како би држао под контролом било какву евентуалну појаву која би могла угрозити безбедно и сигурно окружење. КФОР је спреман да делује и предузме било које неопходне мере у оквиру свог мандата, и ради и помаже у по- стизању свеобухватног приступа решавању овог питања на регионалном нивоу.
 
Да ли сте били на Газиместану, где је 1389. године вођена чувена битка између Срба и Турака и из вашег искуства може ли заживети трајни мир на отетој територији на којој се вековима ратовало? 
 
Време рата је прошло и сви би требали да се окре- ну стварању лепше будућности, нарочито млади. Након што је КФОР распоређен 1999. године, на Косову више није било рата. 
 
Каква је сарадња са Војском Србије ? 
 
Сарадња и заједничке активности са Војском Србије (ВС) су одлични, а одвијају се кроз све нивое ођ говорности почев од мене самог па све до јединица. Као командант Кфора, периодично се састајем са начелницима Генералштаба држава које се граниче са зоном одговорности Кфора како бисмо повећали дијалог и проширили међусобно војно разумевање, и ово се дешава и са Србијом. Ко- мисија за заједничку им- плементацију Кфора има готово свакодневне контак- те са колегама из ВС, а сарадња је на веома високом нивоу. Штавише , Кфор и ВС редовно спроводе једно- времене патроле дуж административне линије разграничења како би допринели одржавању мирне и пози- тивне атмосфере. 
 
С обзирим да је Кфор одговоран за безбедност на Косову и Метохији, има ли назнака да се открију убице и налогодавци на Оливера Ивановића? 
 
КФОР делује у складу са својим тренутним мандатом и, као што сам већ рекао, он не укључује владавину пра- ва. КФОР никада није био укључен у истраге убиства Оливера Ивановића. 
 
Да ли ће Кфор трајно остати у бази Бондстил на Косову? 
 
КФОР ће остати на Косову колико год то буде потребно, јер се мисија Кфора заснива на условима, а не на временским одредницама. 
 
Од јуна 1999. године и доласка Кфор-а, на Косову су се десила бројна убиства и киднаповања Срба а убице нису пронађене. Може ли се рећи да је војна мировна мисија Кфор-а успешна? 
 
Догађајима из 1999. године и оним што је уследило се баве међународне организације и одговарајуће институције. Спровођење закона није део мандата Кфора, а мировна мисија Кфора се односи на безбедно и сигурно окружење и стабилност у региону. КФОР је најдужа и најуспешнија НАТО мисија, с обзиром да је 1999. године Кфор бројао 55.000 припадника, а сада, након 19 година, имамо око 4.000 војника из 28 земаља. Рада КОМАЗЕЦ
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија