Интернет издање - архива
Штампа

Добијају застрашујуће размере

Крaђе у Новом Брду
 
У ноћи између 16. и 17. марта у Новом Брду се догодио нови случај крађе крупне стоке. Овог пута на мети лопова нашло се домаћинство, Новице Савића из села Извор из чије су штале украдени крава и теле укупне вредности око две хиљаде евра. Пре пет година Савићима су украдене две краве музаре и починиоци нису пронађени.
Председник општине Ново Брдо, Светислав Ивановић, постио је вишечлану породицу Савић, којој је украдена крава била значајан извор прихода. Он истиче да се вероватно ради о добро организованој криминалној групи и наглашава да крађе у Новом Брду, које се догађају у континуитету готово свакодневно, добијају застрашујуће размере и представљају прави безбеднносни проблем у овој општини у којој је српско становништво већинско. Ивановић додаје да је општина уступила општинска возила полицији, како би патроле биле мобилније на терену нарочито у ноћним сатима, када се већина крађа догађа,али да и то не даје позитивне резултате. Нико од починиоца крађа није пронађен и кажњен.
Подсетимо, крајем прошле недеље догодио се покушај обијања цркве Свеог Ђорђа у селу Станишору, такође на територији Новог Брда. Том приликом починиоци овог гнусног недела разбили су  црквена врата, али нису могли да их у потпуности развале и уђу унутар објекта, али је начињена значајна материјлна штета.
 
Крађе се догађају у ноћним сатима, а на мети лопова су углавном крупнија стока и аутомобили, али не ретко и друга покретна имовина. Забележено је и више обијања цркава. Полиција своју неефикасност у разоткривању лопова правда чињеницом да се Ново Брдо, претежно брдско планинска општина прострие на површини од 204 километра квадратна и да они немају довољно возила и људи за ноћне патроле. Прошле седмице је и командант КФОР-а, генерал мајор, Лоренцо Дадарио посеио општину Ново Брдо и најавио могућност повећаних патрола КФОР-а, међутим изгледа да од овог обећања нема ништа. Крађе су учестале и изазивају огромну забринутост становништва, које је уплашено за своје животе и имовину.  С.И.

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија