Интернет издање - архива
Штампа

Гостовања у Немачкој

Инострана турнеја Културно уметничког друштва ‘'Копоаоник'' у Лепосавићу
 
Реномирано Културно уметничко друштво ''Копаоник'' у Лепосавићу, које је недавно прославило две деценије постојања, своју мсију  очувања и презентовања српског фолклора са Косова и Метохије ових дана наставља у Немачкој на гостовањима у два града.
Лепосавић, 28. Марта- Последње дане марта, чланови и руководство КУД ''Копаоник'' из Лепосавића проводе на турнеји у Немачкој где, поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, између осталих присуствују манифестацији обележавања овог великог јубилеја у Франкфурту.  Својим  наступом  чланови првог сасатава  КУД ''Копаоник'' у овом далеком граду, донеће мелодије и игре  са простора Косова  и Метохије, а  овој манифестцији поводом великог јубилеја СПЦ у посету Црквеној општини Франкфурт присуствује и Владика  диселдорфски и немачки Г.Григорије и владика западноамерички Г. Максим. 
Осамстотина година СПЦ слави се као подсећање на давну 1219. Годину када је Свети Сава у Никеји добио аутокефалност за Српску православну цркву.
-Ово изузетно гостовања за нас је велика част и потврда нашег дугогодишњег успешног рада у презентовању начег аутентичног фолклора са Косова и Метохије и српске културе уопште, каже поводом ове посете Немачкој Ђорђе Лакушић, директор и кореграф КУД ''Копаоник'', додајући да ова значајна посета биће посебно упамћена у историји КУЂа, с обзиром на важност великог јубилеја за православље.
Програм обухвата и вечерњу молитву у храму Васкрсења господњег, а своја предавања одржаће и владика Григорије и влаадика Максим.
Другог дана гостовања у Франкфурту након свете архијерејске  литургије, коју служе владика диселдорфски и немачки Г.Григорије и западноамерички Г. Максим , биће одржано предавање владике Г. Максима на тему 800 година Српске православне цркве 1219-2019. Година.
Турнеју у Немачкој КУД ''Копаоник'' наставља гостовањем у Штутгарту на позив Генералног секретаријата града Штугарта и Савеза српских удружења СР Немачке. КУД ''Копаоник'' биће специјални гости на концерту у овом граду где наступају и фолклорна друштва наше дијаспоре из Баден Вилтенберга.
В.Вукојевић.
 

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија