Интернет издање - архива
Штампа

Све више посетилаца

У овим летњим месецима, посета бањском лечилишту Вуча код Сочанице је велика и дневно се бележи око стотинак гостију. С обзиром да нема смештајних капацитета, па углавном долазе људи са овог подручја, који након бањског третмана одлазе кући, да би сутра поново дошли. Како је све више гостију из оближњих градова који су чули за лековита својства Вуче преноћиште налазе код овдашњих мешатана. Ових дана, након великих пролећних киша и бујица, екипа радника из службе за елементарне непогоде санирала је део пута, тако да се до бање несметано може стићи моторним возилом.

Вучанска бања је лоцирана у истоименом селу, на око 3,5 километра од магистралног пута Лепосавић- Косовска Митровица, на подручју месне заједнице Сочаница. Пре десетак година средствима општине Лепосавић, каптирана је изворска вода и направљена су два базена за купање, али иако су планови били велики на томе се стало. Бањско извориште, како најстарији мештани памте, има топлу воду богату сумпором, а овде су излечили многи који пате од реуматских и кожних обољења.

У сезони јун-септембар бању посећује и по стотинак гостију дневно, тако да су капацитети базена пребукирани. Најстарији мештани препричавају легенду да се овде излечила стока коју су домаћини пустили, јер јој није било спаса. Након купања у води Вучанске бање осетили су се знаци оздрављења од кожних болести и стока је преживела. Мука људе на све наводи, па су мештани, а потом и други воду користили за своје потребе. Нарочито је ефикасна код костобоље и реуматизма, а служи и за свеопшти опоравак орагнизма, па је све више младих који овде проводе лето на базенима. Извршена су и лабораторијска истраживања састава воде од стране Института за хидрогеологију Рударскогеолош ког факултета хидрохемијске лабораторије у Београду, а поред сумпора у овој топлој води преовладава манган, натријум и гвожђе, а вода је прозрачна и без мириса. Реализација пројекта уређења бањског лечилишта, што је у плану развоја Општине Лепосавић, била би будућност општине, како са аспекта лечења људи, тако и са аспекта туризма. Све ово укључило би даљи развој инфраструктуре на овом подручју, пружање комплетне здравствене заштите становништву, побољшање еколошких услова у самој бањи и широј околини, а то би донело и економски развој насеља Сочаница уз комерцијализацију и боље представљање овог бањског лечилишта. За изградњу бањских смештајних капацитета за сада нема средстава, па је посетиоцима и овог лета на располагању само оно што природа нуди. В.Вукојевић

ЈЕДИНСТВО
 

Издаје: Установа за новинско-издавачку делатност "Панорама"

Редакција "Јединства"
Приштина - Косовска Митровица
Ослобођење 1
тел: 028-497-333
тел/факс: 028-497-339

Представништво у Грачаници
тел: 038-64-282

Представништво у Београду, Крунска 44
тел: 011-3237-298

ФОТО галерија