Интернет издање - архива
Штампа

Ове године 75 предшколаца

Постављено Локалне вести са КиМ

Почиње упис првака у Лепосавићу

Лепосавић, 2. Априла- По просветном календару први радни дан априла означава упис нове генерације деце стасале за упис у први разред Основне школе. За школску 2018/2019 почео је упис деце рођене 2011 и 2012 године. Према подацима из дечјих обданишта где ова деца похађају предшколски програм у трајању од годину дана , овог пролећа у Лепосавићу биће уписано 75 –оро малишана.


- У Основну школу Лепосавић у Лепосавићу очекујемо са радошћу будуће прваке. Раније је била пракса да у овој школској години нови прваци иду у школу десетак дана, али одустали смо од тога јер су сада сва деца обухваћена обавезним предшколским програмом у дечјим обдаништима па нема потребе за тим. По закону обавиће се тестирање деце , након ускршњих празника, а обавезан је и лекарски преглед за сву децу, каже Мирјана Бараћ, директорка ОШ Лепосавић у Лепосавићу, додајући да ће се након тога обавиће упис првака.

Деца се уписују у најближу Основну школу у Лепосавић, Лешак или Сочаницу или у истурена одељења ових школа. Иста процедура важи за све школе. И у Основним школама ''Стана Бачанин''  Лешку и Основној школи Вук Караџић у Сочаници за све предшколце биће обављено тестирање, по распореду у здравственим установама лекарски прегледи, а након тога уз извод из матичне књиге рођених обавиће се упис деце.
- За разлику од прошле године, када смо имали значајан пораст броја првака, односно уписано их је стотину, ове године у школи у Лепосавићу биће њих седамдсет пет, што је знатно мање, али у границама просека у односу на прошле године, истиче Бараћева.

И у истуреном одељењима ове три матичне школе на подручју општине Лепосавић у Јошаници, Дрену, Белућу, Белом Брду, Кијевчићу и Врачеву ,уписује се значајн број првака, што говори да још увек имамо жива села, јер пракса је показала где се угаси школа и село се полако гаси. Овај податак је охрабрујући, нарочито јер у појединим одељењима очекује се повећање броја првака ове године. Подаци ће бити коначни тек када се заврши упис половином априла. В.В.