Интернет издање - архива
Штампа

Трудићемо се да будемо још бољи са новим генерацијама

Постављено Локалне вести са КиМ

Свечано обележен Дан Техничке школе Никола Тесла у Лепосавићу
 
Много институција носе име овог најпознатијег ума двадесетог века Николе Тесле, па је и наша школа у реду је тих институција које с поносом носе име нашег научника светског гласа. У овој години обележавамо пола века од његове смрти, речено је између осталог на свечаној академији која је одржана у Дому културе у Лепосавићу, овим поводом.
Лепосавић 16. Маја- Свечаност је почела позоришном представом у извођењу драмске секције ученика ТШ Никола Тесла, чија је садржина живот породице Тесла у Лици.
-Стрицу сам рекао отићи ћу у Америку да спроведем своје идеје на Нијагариним водоводима, говорио је Тесла. И тако је и било, показало се, жеље из маленог Смиљана створиле су револуционарне идеје савременог света, сиже је драмске представе са детаљима из Теслиног детињства, закључили су надарени ученици ове школе евоцирајући забележене догодовштине, познате из историје, породице Тесла.
Вредан дечак Никола Тесла волео је да чита, па му је , како је забележено, отац Милутин често забрањивао да чита, јер ће тако оштетити вид. Али књиге Марка Твена биле су његова пасија, ширио је видике и сазнања, упркос нежном здрављу. Отац је попустио пред његовом жељом за науком , уписао је најбољу Техничку школу и показало се то је била права одлука. Увидео је и Тесла да ће великом свету успети да прода своју памет, а не снагу, ово је закључак изведен из
драмске представе о Николи Тесли.
Овом приликом награђени су најбољи ученици ове школе који су добили неку од награда на школским, општинским и Републичком такмичењу у овој години. Директор ТШ Никола Тесла Слађан Радовић, уручио је награде ученицима Живић Јовану из Биологије , Мићовић Немањи из машинске групе предмета, Николић Александри, добитници награде на књижевној олимпијади, Јетић Давиду , који је освојио треће место на Републичком такмичењу из физике и другима.
 
Знање је моћно оружје, па ће титулу најбољег ученика ове школе понети Милан Савић, ученик гимназије. Ученик Милан Савић је ученик генерације ове школе, а његов успех са свим петицама од прве године до завршетка школовања у овој школи кавалификовао га је за ову титулу. Он је од школе на дар добио ручни часовник, викенд одмор на Копаонику, а за њега са осталим ученицима генерације из других школа, биће организован и пријем на двору Карађорђевића у Београду.
 
-Поносни смо на своје ученике и њихов успех и овом прилком желим свим ученицима још већи успех и добре оцене, а будућим матурантима срећу у даљем школовању и животу, закјучио је Радовић. Овој свечаности присуствовали су ученици ове школе, професори и бројни гости, а како то лепа домаћинска традиција налаже позвани су били и бивши професори ове школе,сада пензионери. Неки од њих истакли су да им је ово велика част, јер су испоштовани од колектива где су провели радни век. Извођењем представе Зла жена , коју су припремили ученици ове школе показали су да су успешни и у ваннаставним активностима.
 
Верица Вукојевић