Интернет издање - архива
Штампа

Настављају мисију очувања српске културе

Постављено Локалне вести са КиМ

Свечано обележена слава Свети Кирило и Методије у Институту за српску културу Приштина- Лепосавић
 
Институт за српску културу Приштина – Лепосавић, који последњих деветнаест година ради овде на северу Косова и Метохије установио је с почетка 2000-их година обележавање Светих Кирила и Методија као своју славу. Освећење славског жита и колача обавило је свештенство храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу.
Лепосавић, 24. Маја- Тридесетак запослених у Институт за српску културу, као и њихови гости свечано су прославили своју славу, Светог Кирила и Методија, које СПЦ , обележава 24. Маја. Освећење славског жита и славског колача обавио је Миломир Влашковић, старешина храма Светог Василија Острошког. Честитајући славу запосленима у овој установи , Влашковић је истакао,'' да они који осветљују пут чине добра дела, како су то у деветом веку радили просветитељи Кирило и Методије. Тако следећи њихов пут , како је казао, нека и Институт наставља дело очувања српске културе и традиције, као што је то до сада радио, како делањем у Приштини, тако и сада у привременом седишту овде у Лепосавићу''. Свети Кирило и Методије, били су браћа из Солуна, који су ширили писменост и хришћенство међу Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији. Помагали су културни напредак Словена због чега су остали упамћени као ,,Словенски апостоли,, .Написали су и глагољицу, прво писмо Словена. Нихови ученици и следбеници наставили су њихово дело.
Некадашњи сарадник овог Института, покојни Чедомир Ребић, након дислокације Института из Прриштине у Лепосавић, с почетком 2000-е године предложио је да слава Института буде празник Светог Кирила и Методије, и од тог времена овај дан и ови просветитељи су слава и заштитници ове установе културе. Иначе, Институт за српску културу, ове године обележава и значајан јубилеј у свом раду, три деценије постојања. Основан је давне 1988. Године у Приштини и од тада истраживачи из разних области доприносе истраживању и очувањау српске културне баштине на простору Косова и Метохије. Сви овде запослени остављају својеврсни траг у времену чувајући културно наслеђе. Радови се објављују и у периодичном часопису ,,Баштина,, који излази у издању Инститта за српску културу, а суфинансира га и Министарство науке и технолошког развоја Републике Србије. Запослени, који су за ову прилику стигли из разних градова централне Србије, имали су само једну жељу да наставе свој рад и мисију очувања српске културе , која је угрожена на простору Косова и Метохије, као и да дуго година славе Кирила и Методија , као своје узоре и заштитнике. Од свештенства Храма Светог Василија Острошког добили су овом приликом и статуу у бронзи Патријарха Павла. Уручујући овај поклон, прота Влашковић рекао је нека вам и наш омиљени Патријарх Павле буде заштитник, јер је и он сам значајан део свог живота провео овде на Косову и Метохији,,. В. Вукојевић