Интернет издање - архива
Штампа

Подстицајне мере за пољопривреднике

Постављено Локалне вести са КиМ

Пољопривредна производња и планови за унапређење у општитини Лепосавић
 
Пољопривредници су упознати са иницијативом како унапредити пољопривредну производњу и конкретним мерама побољшати стање у овој веома важној области.
Лепосавић, 13. Јуна- Пољопривредни радови су у пуном замаху. Како никада раније, због великих пролећних суша и високих температуре, имамо ситуацију да је пшеница већ половином јуна зрела, што ће свакако и допринети да жетва раније почне него што је било ранијих година. По речима стручњака Пољопривредне школе у Лешку, који су недавно организовали и пољопривредну манифестацију Дани поља, током које је сагледано стање озимих усева на овом  добар принос, просечно око четири тоне по хектару, с тим што ће жетва почети раније, јер су временске прилике допринеле убрзању зрења. Јуни је и месец , расађивања поврћа, а на овом подручју се све више пољопривредних произвођача организовано бави производњом поврћа у пластеницима, па се ускоро и очекује на пијацама и први род паприка и парадајза , али и осталог поврћа из овдашњих пластеника. Увелико се одвија и берба малина и јагода , уз организован откуп , тако да се све у свему може рећи дас у пољопривредници у пуном послу, а уз то очекује се и добар род.
Карактеристика за општину Лепосавић је повећање обрадивих површина последњих година уз коришћење подстицаја за пољопривредну производњу И све организованији приступ овом виду рада и зараде.
Интензивне пољопривредне површине , оранице, баште, воћњаци и виногради чине око двадесет четири одсто укупне пољопривредне површине , а ливаде И пашњаци сун а око две трећине површине. Оно што карактерише још ову општину је то што индивидуална пољопривредна газдинстава располажу са око 72 посто пољопривреде површине и то да, сем у ретким случајевима, нема продаје и отуђења земље , ни у случајевима када њихови власници не живе на подручју ове општине.
 
Проблем је велика раштрканост жемљишта, уситњене парцеле, недовољно коришћење агротехничких мера и наводњавања, а у последње време И недостатак радне снаге, нарочито у сезони бербе воћа.
Имајући све ово у виду недавно је упућен јавни позив за прикупљање иницијатива у вези потреба пољопривредних произвођача, покренут уз подршку Канцеларије за Косово И Метохију Владе Републике Србије.
Пољоривреда је важан сегмент привредног развоја, а у недостатку другог посла, услед смањене привредне активности и затварања бројних индустријскх погона на овом подручју, све већи број људи покушава да се организовано бави неким видом пољопривредне производње. Нарочито су порасле површине под малињацима, а ова област регулисана је и уредним откупом у неколико хчадњача које раде на овом подручју. Све ово треба да допринесе одрживом развоју И опстанку становништва у овоме крају уз добру и сигурну зараду.
Иницијатива која као подршка стоји на располагању пољопривредницима односи се на матерјалну подршку за подизање вишегодишњих засада воћа, винове лозе, лековитог И зачинског биља, затим подстицање у инвестицију у физичку имовину пољопривредних газдинстава, набавку пољопривредних машина, опреме за
унапређење пољопривреде, набавку нове механизације и система за наводњавање, набавку опреме за заштиту од штеточина, болести биљака и корова идр. Подстицаји обухватају подршку и за подизање нових производних засада са
савременом технологијом гајења воћа и поврћа, а за ова средстава поред регистрованих пољопривредних газдинстава могу да конкуришу и Земљорадничке задруге, али И заједничка производња више породица , власника имања.
Висина подстицајне подршке одрђваће се на основу утврђених критеријума коштања производње, подстицајне мере може користити добитник само у општини у којој живи и добијена средства не може отуђити у наредних десет година. Након прикупљања захтева, оцењиваће се економска оправданост пројеката, а након тога пољопривредници који конкуришу треба и да очекују трансфер средстава за конкретне пројекте.
 
Све у свему треба очекивати нова улагање и позитивне смернице за унапређивање пољопривреде производње , а то ће свакако допринети унапређивању пољопривреде производње, а домаћинствима која уђу у овај посао осигурати одрживи опстанак, економски напредак и зараду.
 
В.Вукојевић