Интернет издање - архива
Штампа

Помоћ у евиденцији чланства и капацитета меда и пчелињих производа

Постављено Локалне вести са КиМ

Удружењу пчелара из Лепосавића Ибаски цвеt уручена нова канцеларијска опрема
 
Удружењу пчелара Ибарски цвет уручена значајна помоћ из Економског програма Владе Немачке и то ће у техничком смислу значајно побољшати рад овог Удружења.
Лепосавић, 12. Јула – У циљу проширења капацитета и економског оснаживања програма из области пољопривредне производње, немачка организација АСБ и косовска организација Преда плус уручили су комплетну канцеларију за квалитетнији рад Удружења пчелара ''Ибарски цвет''. Ово ће у значајној мери помоћи пчеларима општине Лепосавић, који се у све већем обиму баве овим видом пољопривредне производње, као додатним занимањем од којег може лепо и да се заради. Званично Удружење пчелара броји 150 чланова, незванично има их више од 300.
Рита Лула , економски саветник организације АСБ, овом приликом рекла је да је овај пројекат одобрен као веома позитиван и подстакла и друга заинтересована удружења да конкуришу за пројекте проширења капацитета и економског
оснаживања у послу.
- Овакви пројекти реализовани су већ једанаест општина, међу којима је и Лепосавић, али са овим видом пружања економске помоћи се неће стати. Позивам заинтересоване да аплицирају са својим пројектима , већ на јесен када се очекују средства за покретање бизниса, ткз. старт апови, а касније поново могу конкурисати заинтересовани фармери за програме из области пољопривредне производње, казала је овом приликом Рита Лула ,
економски саветник у Лепосавићу.
 
Удружење пчелара из Лепосавића доприноси развоју општине, а како је свако удруживање позитивно и ово пружа много предности у раду.
 
Захваљујући на урученој канцеларији, која ће у техничком смислу допринети бољој организацији чланства , Љубиша Милосављевић, дугогодишњии врсни пчелар из села Родељ у општини Лепосавић, казао је да ће информатичка
опрема коју се добили омогућити комплетну евиденцију чланства
 
Удружења, као и могућност да се води евиденција о количини произведеног меда и пчелињих производа на овом подручју.
- Наравно уз ову велику подршку , свакако значи нам што је наш пројекат препознат као веома позитиван и добио проходнос за одобрење, а канцеларија ће осавременити наш рад, нагласио је Милосављевић.
 
Општина Лепосавић која је смештена у подножју планине Копаоник, позната је по квалитетном меду и осталим пчелињим производима, а почетком маја овде се одржава традиционална изложба меда на којој се оцењује појединачни квалитет меда и проглашава победник године. Цена меда достигла је вредност од 1 200 динара по килограму и све произведене количине, сазнајемо у овом Удружењу се продају као здрава храна. Познато је да је мед и храна и лек, па не чуди, да кад постоје квалитетни природни услови да постоји и веће интересовање за овај вид додатног посла, који пружа солидну зараду.
 
В.Вукојевић