Штампа

Одличан и квалитетан род бостана и паприке

Постављено Локалне вести са КиМ

Домаћинство Кузмановића у Ибарском Постењу познато по врхунској повртарској производњи
 
У пластеницима у селу Ибарско Постење Кузмановићи, који су најпре постигли рекордне приносе у производњи бостана, сада је њихов примарни производ црвена паприка за ајвар која је сада у пуном роду и лако се прода у сезови припреме
зимнице.-
Лепосавић, 18. Септембра- Последњи дани лета и почетак јесени су период за припрему зимнице, а домаћице знају само од квалитетног поврћа спрема се најбоља зимница. А за квалитетно поврће побринула се породица Кузмановића у селу Ибарско Постење, које је од давнина познато по вредним пољопривредницима. Ово село поред реке Ибар, по коме и носи име посетио је недавно и председник Србије Александар Вучић са сарадницима.
У домаћинству Кузмановића, сада у пластеницима је зрела црвена паприка, позната ајваруша. Биљке су у пуном роду, а берба је почела и крупне црвене паприке одлазе на тржиште. Сав род Кузмановић, који овај посао обавља са супругом и сином, лако прода, јер квалитетна роба увек се најбрже прода.
 
Показујући своју црвену зрелу паприку, која је изузетно крупна, Кузмановић каже да је његова паприка овако доброг квалитета свежа, сјајна и има одличну боју , зато што користи само природне препарате за прихрану биљака, коприву, гавез, маслачак...
-Биљку треба неговати , да би дала добар и кваитетан род. Године искуства су иза мене , тако да могу рећи да сам се усавршио у овоме послу. Не руководим се туђим искуством и саветима, а знање усавршавам прегледом интернета.
Најпознатији произвођачи паприке у Латинској Америци су ми били пример успешне производње. Са плантажа из Мексика применио сам нека искуства и резулатати су ту, каже најстарији Кузмановић.
 
Породичан посао породице Кузмановић најпре је почео производњом бостана, по којем су постали надалеко познати.
-Бостан, који је веома користан за људску ишрану, а који једни сматрају поврћем , а други воћем, је био велики изазов за мене. Својевремено усавршио сам калељење бостана, тако да сам селекцијом добио изузетно крупне, сочне и слатке
врсте овог летњег производа ,који се у сезони од да месеца прода, каже Драгољуб Кузмановић.
У паластеницима, пре него што је расадио паприку, која се бере ових дана, Кузмановић је имао рани купус, који, како каже,'' припрема ''земљиште за паприку. -Потребна је промена културе на истој површини, како би се постигли добри резултати. За овај посао потребано је поред великог рада, знање и пре свега љубав према повртарству, наглашава Кузмановић. То се свакако види на имању овог вредног пољопривреддника. На срећу има
ко и да наследи, прошири и унапређује и надаље ову производњу, јер сложно цела породица, сада је ангажована на овом послу. Цена црвене паприке за ајвар је сто динара и одлично се продаје, јер сви желе
првокласну квалитететну паприку за припрему зимнице. Иначе, како добро иде продаја, неће дуго потрајати. Има Кузмановић и нешто ситнију паприку, којој је цена око осамдесет динара, али у сезони припреме зимнице све се прода.
Ајвар, тај укусни производ , који се уз велики рад добија од сочне црвене паприке изузетно је тражен и као готов производ. За један килограм ајвара у просеку треба три килограма паприке. Искусне домаћице знају, да крупнија, месната и правилног облика паприка која се лакше пече и љушти и количински више даје. Тако бирајте паприке које су праве лако се пеку на роштиљу са две стране и лако љуште. Укусан ајвар, као зимска храна најбоље иде уз све врсте меса. Сезона је спремања зимнице, па будите вредни! В.Вукојевић