субота, 31. јула 2021. | 08:44

Општински штаб на услузи грађанима

Општина Лепосавић у новонасталој ситуцији одбране од вируса КОВИД 19

Кординирају све активности локалне управе, Јавног комуналног предузећа, Дома здравља, апотека и волонтерских тимова.
Лепосавић, 18. Марта- У Лепосавићу од 16. Марта ради општински кризни штаб, чија је активност усмерена, превашодно на заштити здравља становништва од вируса Ковид 19. У рад кризног штаба ове општине укључено је више субјеката који су на истом задатку. Заштита здравља становништа сконцнтрисана је на низ мера које се тичу набавке лекова и животних намирница најстаријим становницима, као и упућивање становништва како да се понаша у оваквим ситуацијама, како би се заштитили од епидемије, а тако и сачували здравље својих најближих. Активностима информисаности градјана и јавности бави се активиста општинског штаба Слободан Бараћ који нас је обавестио да на теритотији општине Лепосавић за сада није забележен ни један случај обољења од вируса Ковид 19 и да се труде да тако и остане.
– На триторији наше општине на срећу за сада није евидентиран ни један случај заразе, имамо само пар лица која су дошла са стране и за које смо се побринули да остану у изолацији. Градјани се придржавају прописаних мера самозаштите и можемо рећи да је ситација за сда стабилна. Што се тиче нашег рада, Кризни штаб је од своф формирања озбиљно пришао сваком раду тако да координирамо рад више субјеката, а све у циљу да се сачува здравље нашег становништва, каже Бараћ.
Како је хигијена у оваквим случајевима најбитнија, уз свакодневни апел путем медија да градјани појачају хигијенске мере, највише кроз прање руку, и мере колективне хигијене су веома битне. Јавно комунално предузеће ових дана обавило је детаљно прање улица у Лепосавићу цистернама са водом уз додатка хлора као дезинфекционог средства. Позитивно је и то што је повећано одвожење смећа, односно пражњење контејнера које се врши два пута дневно.
Према речима господина Бараћа помоћ најстаријим неможним градјанима је приоритет у раду како би успешно пребродили ову ситуацију , па су ових дана организовали набавку лекова за стара лица.
-У општински кризни штаб јавило се пет старијих особа који су остали без лекова. Организовали смо тим волонтера који се укључио у акцију набавке лекова, кроз преписивање рецепта, набаку лекова и одношење на адресу. На овај начин , нарочито у руралним срединама наши градјани су добили своју терапију, а са оваквом праксом ће се наставити. Наш телефон је стално отворен и све старије особе којима је потребна помоћ могу да се јаве и помоћ ће стићи, каже Бараћ.
Што се тиче снабдевенсоси продавница, она је такодје добра, мада је приметно да има куповине веће количине намирница, а нарочито је то изражено ових дана где у нашим радњама пазаре и лица из јужног дела Косова и Метохије и купују и односе веће количине основних животних намирница. Ову појаву предочио нам је такодје господин Бараћ на основу информација активиста општинског штаба.
Вртићи, школе и факултети не раде, као што је то и другим општинама, а ученици су упућени на праћење наставе преко ТВ.
Новонастала ситуација узрокована вирусом Ковид 19 одражава се и остале сфере живота и рада. Продавнице остале, непрехрамбене робе раде, али је број купаца веома мали, јер се градјани по препоруци о самозаштити мало крећу, односно излазе из кућа само како би набавии неоходне намирнице. Угоститељски објекти не раде.
Седница Скупшине општине Лепосавић , која је била заказана за петак 20. Март, а на којој је требало да буде представљен и разматран Финансијски извештај за 2019. Годину, биће одржана, али овога пута без присуства јавности. Надлежни одлучили да седница одржи ,али у мањем броју присутних, због превентивних мера окупљања мањег броја људи у затвореном простору.
Отказују се и културни догадјаји. Како је у новинарству вест и кад нема вести, тако и заказана и припремљена ликовна изложба, сликарке Весне Секулић због опасности од вируса и окупљања већег броја људи је отказана. Тако ју уместо о вести да је прва изложба ове младе сликарке одржана, сада је вест да се изложба отказује за нека боља времена.
– Реч је о дечјој изложби радова који су настали на креативној радионици. Едукативно креативна радионаица формирана је са циљем да деци пружимо нешто ново у нашој општини, да се деца друже, а они који имају афинитет према уметности да да своју креативност преточе на папир. Деца на зимском распусту имала су могућност да се искажу, а тема је била наша општина, како деца виде место у којем живе, оно што их окружује, људи који су им блиски. Сликали су зграде, природу, село, цркву, људе, парк… имали су прилику да по први пут раде на платну са акрилним бојама, као и осталим техникама, где су деца показала своју креативност и машту. Све то смо сабрали и уприличили на изложби, која је остала неотворена. У ишчекивању бољих дана и када ова ситуација продје сви љубитељи ликовне уметности, наша дрга деца и њихови родитељи могу да погледају изложбу у Атељеу у згради ЈY програма у Лепосавићу, каже Весна Секулић, мастер ликовни уметник, сликар. Верица Вукојевић

Подели на: