петак, 07. маја 2021. | 14:41

Организатор академије Факултет за спорт и физичко васпитање

Свечана академија у Центру за културу ‘’Сава Дечанаћ’у Лепосавићу поводом почетка нове академске године на факултетима

 

На свечаној академији, којој су присуствовали бруцоши и старији студенти ДИФ-а, проректор Униврезитета у Приштини- Косовској Митровици, проф. др Јован Базић, професори Факултета за спорт и физичко васпитање васпитање, председник Спортског Савеза Београда Драган Томашевић, олимпијски и светски шампион и подпредседник Олимпијског Комитета Србије Милица Мандић и тренер Драган Јовић , уручени су индекси бруцошима и означен је почетак нове академске 2020-21 године.
Лепосавић, 1. Октобра- У име домаћина, Факултета за спорт и физичко васпитање , који у Лепосавићу ради пуних двадесет једну годину, све присутне је најпре поздравио декан овог факултета проф. др Верољуб Станковић, честитајући бруцошима почетак школовања овде у Лепосавићу. Нагласио је да је ово четрдесет друга генерација студената овог факултета која треба да настави богату традицију факултета.
– Имате велику обавезу да наставите успешну традицију у учењу, занању и понашању, као све предходне генерације , које су пре вас студирале на овом факултету и сугуро су дале допринос развоју физичког васпитања и спорта у Републици Србији. Ви који данас започињете своје студије, вас најпре поздрављам , јер ви сте наша будућност, а сви наши поштовани гости који су данас овде са нама су остварени људи, а будућност је на вама, да успете у животу на понос ваших породица, нашег Факултета и Универзитета , на понос нашој струци и нашој држави. Ми, као професори, трудићемо се , да док год сте овде, да постанете бољи, културнији, образованији и моралнији људи. Ви треба даље да унапредјујете ову државу и ово друштво. Сигурно, да ће вам ова диплома омогућити да радите и у иностранству, али ми желимо да останете овде на добробит своме народу, закључио је декан Станковић.
Поздрављајући најпре бруцоше, Станковић је потом поздравио све присутне, а медју њима уважене госте проректора Универзитета у Приштини- Косовској Митровици проф. др Јована Базића, Милицу Мандић, олимпијског и светског шампиона у теквондоу, која је уједно и подпредседник Олимпијског Комитета Србије, потом Драгана Јовића тренера и Драгана Томашевић, председника Спортског Савеза Београда.
Станковић је овом приликом истакао, да овај факултет двадесет једну годину ради у Лепосавићу и да су у протекле две деценије имали изузетну сарадњу са локалном самоуправом, школама, руководством спорских организација и поручио студентима да су овде добродошли.
Обраћајући се студентима на свечаној академији, проректор Униврезитета у Приштини- Косовској Митровићи проф. др Јован Базић казао је да сваког првог октобра осећа позитивну тремуи дели са бруцошима велике емоције.
– Ви данас улазите у свет потпуно другчијег образовања, у којем углавном све зависи од вас. Ваши професори су ту да вам помогну у остваривањау ваших идеала, то су ваши учитељи и пријатељи. Овде ћете стећи ново знање и вештине, искуства и пријатеље, нове радости…, овде ћете истовремено и духовно одрасти. Потребно је континуирано да учите, јер од вас највише зависи колико ћете знања одавде понети. Високо образовање је у модерном друштву најважнији канал друштвене покретљивости и најсигурнији пут обезбедјења извесне будућности. Савремено образовање пружа оптимална знања за професију, али и за живот у друштву које постаје све сложеније, динамичније и ризичније. Ви који данас започињете своје образовање за своју професију обележићете средину двадесет првог века, од вашег образовања зависиће квалитет вашег живота и живота ваших породица. Због тога, шватате, имате велику одговорност. Треба непрестано да тежите остварењу просветитељског идеала, да будете образовани, слободни и културни људи, који су савременом друштву потребнији него икада, казао је проректор Базић обраћајући се студентима.
Проф. др Јован Базић истакао је још да Униврезитет у Приштини- Косовској Митровици ове године обележава педесет година континуираног рада. У саставу Униврезитета је десет факултета са девет и по хиљада студената и седамсто педесет професора. Универзитет послује у саставу образовног система Републике Србије, а члан је и Европске асоцијације Униврезитета и веома је препознатљив на европској карти високог образовања.
Драган Томашевић, председник Спортског Савеза града Београда, пријатељ Факултета за спорт и физичко васпитање боравио је пар пута у Лепосавићу. Овом приликом поздрављајући студенте и четитајући им почетак школовања, истакао је да је ДИФ факултет који спаја знање и игру. ”Зато , студирајући на овом факултету , који сте одабрали ви улазите у свет игре и спорта који пружа човеку много задовољства, а већини од вас биће то и животно занимање којим ћете обезбедјивати егзистенцију, зато уживајте учећи, а сведоци сте да је здрав живот све више на цени,”, казао је Томашевић.
Поздрављајући студенте у Лепосавићу, теквондисткиња Милица Мандић, рекла је” да када би поново бирала животни пут, спорт би опет био њен избор, зато радите на себи, будите истрајни и упорни , јер то захтева свако занимање па и ово. Спорт ће вас научити да се борите са изазовима и да видите кад није све лако, да можете да истарјете до краја, и то је суштина. Желим вам да будете вредни и да знање које стекнете овде преносите на нове генерације”, поручила је Мандићева.
Симболично Милица Мандић уручила је индексе за пар студената, а исто је урадио и проректор Базић . Свечаност у Лепосавићу увеличао је и хор Факултета уметности Приштина- Звечан. В.Вукојевић

Подели на: