среда, 22. септембра 2021. | 09:48

Палмер: Брисел и Вашингтон блиско сарађују на решавању косовског проблема

Заменик помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер сматра да је наратив о такмичењу између САД и ЕУ у решавању косовског проблема претеран и да, како каже, Вашингтон и Брисел веома добро и блиско сарађују по овом питању.

 

 

Метју Палмер је на питање како је могуће постићи споразум између Београда и Приштине ако се ЕУ и САД такмиче око тога ко ће решити ово питање и ко ће понудити боље решење рекао да Вашингтон чврсто подржава специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, као и његов процес.

“Радимо раме уз раме. Сада је динамика тешка. Нормализација односа између Београда и Приштине ће ресетовати цео регион и то ће бити огроман корак напред, али има много посла да би се то урадило, почевши од тога где се они сада налазе, а где би требало да буду”, сматра Палмер.

Додаје да политичке поделе у Приштини додатно компликују напоре, те да је потребно да политичка елита на КиМ пронађе заједнички став како би Приштина учествовала у дијалогу са једним гласом.

Изразио је наду да ће се политичке стране у Приштини договорити и охрабрити своје преговараче да се прикључе Лајчаковом процесу, док истовремено САД остају посвећене да раде са европским партнерима ка циљу, који, како је рекао, “би био обострано призање”.

Подржавамо рад ЕУ на нормализацију политичких односа, додаје Палмер, и истиче да САД паралелно раде на нормализацију економских односа.

Палмер је на онлајн скупу “Соутхеаст Еуропе анд ЕастМед” у организацији Делфи економског форума рекао да верује да исти став има и Лајчак.

Политика САД према Западном Балкану остаје фокусирана на мир
Када је реч о политици САД према Западном Балкану, Палмер истиче да је реч о конзистентној политици кроз све америчке администрације, без обзира да ли је републиканска или демократска, те да је она била и да ће остати фокусирана на мир у окружењу, и на креирање стабилног, просперитетног и интегрисаног региона у европску породицу нација, као и у европске и евроатлантске институције.

“То значи учлањење целог региона у ЕУ и учлањење у НАТО за све који желе да се учлане, али и да спроведу све неопходне реформе за то”, објашњава Палмер и додаје да то није само САД визија о Западном Балкану, већ и визија европских савезника и партнера, али и самих држава у региону који деле ту визију.

Та заједничка визија, истиче, је наша колективна снага.

“Поред изазова које је донела пандемија током ове године видели смо позитивни помак у целом региону попут усвајања Споразума о реформама у закону за изборе у Албанији, Споразума о одржавању избора у Мостару након десетак година, пријем Северне Македоније у НАТО, именовање Мирослава Лајчака за дијалог Београда и Приштине, као и посвећеност ЕУ у спровођењу Самита у Загребу у мају”, каже Палмер који то види као “резултат колективне снаге”.

Од суштинског значаја да ЕУ остави отворена врата за Западни Балкан
“Поздрављамо економски и инвестициони план Европске комисије за економски развој региона у вредности од девет миљарде евра. Очекујемо наше инвестиције преко ДФЦ у Београду. Важно је да САД и ЕУ имају координисану чврсту подршку и посвећеност у финансијским и економским пројектима ка расту у региону”, каже Палмер и додаје да је то начин како би регион постао одржив.

Он је поздравио одлуку ЕУ о почетку приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и нагласио да је важно да се иде напред у циљу креирања региона боље место за живот.

“И то служи да бисмо се борили против лажних вести и пропаганде наших геополитичких конкурената који тврде да Западни Балкан без обзира колико буде напредовао на пољу реформе никада неће бити у потпуности интегрисан у ЕУ”, истиче Палмер.

Он је изразио разочараност што ЕУ није успела да се усагласи око почетка приступних преговора са Скопљем и Тираном и нагласио да је од суштинског значаја да ЕУ остави отворене врате за Западни Балкан.

“Очекивања за придруживање у ЕУ треба да буду опипљиве, достижне и прогресивне”, наглашава Палмер и додаје да САД и ЕУ дају огромне инвестиције у обезбеђивању стабилног, мирног и просперитетног региона.

Државе на Западном Балкану, додаје, требало би да достигну наше заједничке трансатлантске вредности и САД остају посвећен партнер да им помогну у томе.

Подели на: