субота, 27. новембра 2021. | 12:26

Париз и Берлин желе да преузму кормило од Гренела

Писмо министара спољних послова Немачке и Француске, којим се позивају на хитно обнављање дијалога Београда и Приштине ради постизања правно обавезујућег споразума, у време када је у Приштини у току институционална криза, а Србији предстоје избори није ништа друго до симулација жеље за озбиљним разговорима и покушај Европе да држи темпо са САД, оценили су саговорници агенције Тањуг.

 

Професор међународног права на Институту за европске студије Слободан Зечевић каже да се Пришитни не жури и због избора у САД, јер очекујују да би после избора могли да имају повољнији положај.
За Приштину је, оцењује Зечевић, добро припремљен дијалог, кога сада траже “сваки дијлог који подразумева да Србија призна независност Косова а да они не учине неке велике уступке или да учине минималне у смислу минималне размене територија, неколико села за Прешево, Бујановац или евентуално решење које би подразумевало да се да минимална аутономија Заједници српских општина на северу Косова а да Србија за узврат призна независност Косова”.
Према његовим речима, окривр за дијалог би требало да постави ЕУ у договору са Београдом и Приштином.
“Што се нас тиче шта би био прихватљив оквир за дијалога, прво да треба да се реализује Бриселски споразум. Друга тачка евентуалног дијалога требало би да буде постизање некаквог копромисног решења, које би искључило сваки разговор о територији централне Србије. Уопште не може да се разгова о Мевеђи, Прешеву и Бујановцу као деловима централне Србије, јер није тема централна Србија, већ је тема Косово и проблем Косова”, истиче Зечевић.
Трећа тачка дијалога, додаје, требало би да буде да Србија једноставно изнесе неко своје виђење целе ситуације ако је о компромисном решењу реч, стављање под надлежност Србије читавог севера Косова и делова теориторије јужног Косова, где су спркси манастири, светиње и имовина СПЦ.
Да ли директно под надлежност Србије или под надлежност СПЦ, уз висок степен екстериторијалност, то је сада питање о којем би се разговорало, наводи Зечевић.
Аналитичар Душан Јањић сматра да је добро што се из писма двојице министара спољних послова Немачке и Француске види да ће се одржати нови париски самит, да је решавање косовског проблема ушло у нови формат што само именовање Лајчака то потврђује.
Додао је да наставак преговора не очекује пре септембра и да споразума вероватно неће бити ни до марта следеће године.
“Лајчак ништа неће предложити, неће нико ништа предложити”, каже Јањић одговарајући на питање Тањуга о иницијативама које се могу очекивати из ЕУ, али и коментаришући изјаву председника Србије Александра Вућића да није видео ниједан предлог.
Неће га ни видети, јер се предлог гради заједнички, сматра Јањић.
Кратки рокови који се задају за решење кососвског проблема су, како каже, део управљања кризом и њих постављају и локални политичари да би побеђивали на изборима да би били национални хероји, али их поставлају и из међународних центара.
Постоји једно правило за Косово међу преговарачима, каже Јањић – на Косово одеш као папа а буди срећан ако се вратиш као кардинал.
“Ту нико није успешан, али сви гурају као да ће постати папе и нобеловци”, оцењује Јањић.
Када је реч о писму министара Немачке и Француске о хитности наставка дијалога мишљења Зечевића и Јањића да Париз и Берлин писмом желе да одрже темпо са САД, јер не желе да буду искључени из процеса, слаже се и бивши шеф владиног бироа за информисање Миливоје Михајловић.
Писмо којим Жан Ив ле Дријан и Хајко Мас захтевају наставак разговора је, како додаје Михајовић, још један покушај да се симулира да постоји разговор и намера да се не одуговлачи са изналажењем решења.
Михајловић верује да до краја године неће бити никаквог озбиљнијег дијалога иако и специјални представник председника САД Ричард Гренел инсистира на томе.
“Нема шансе да се у овој години направи суштиниски помак а мислим да су тога свесни и Брисел и Вашингтон. Верујем да може бити само симулација дијалога”, рекао је Мијајловић и додао да нестабилност која постоји у Пришитни умање шансе да дијалог буде успешан.

Подели на: