уторак, 21. септембра 2021. | 20:00

Петковић: Без Српске листе не може се формирати косовска влада

Све док Аљбин Курти и остали који формирају будућу косовску владу не буду уважавали Српску листу и на прави начин се односили према представницима Српске листе – нема ништа од те владе, рекао је за “Радио Београд” помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Градоначелник Грачанице Срђан Поповић истакао је би улазак Српске листе у косовску владу подразумевао да се према Србима та влада односи на коректан начин и да не стављају Србе у позицију у којој би се осећали као грађани другог реда.

 

Петар Петковић је, гостујући у емисији “Седмица” Радио Београда 1, рекао да по такозваном косовском уставу, али и свим унутрашњим прописима који обавезују Албанце, без министра који долази из реда посланика који су у Скупштини, а представљају српску заједницу, та влада не може да буде формирана.

“Курти је прво рекао да не жели да има никакав однос са Српском листом, јер та листа не признаје, како каже, независно Косово, па је онда променио изјаву и говорио – па добро може један министар који представља Српску листу, али нећемо бити у коалицији с њом”, навео је Петковић.

Истиче да ће на крају ипак бити онако како налажу прописи.

“А то што једно говоре, а друго раде само говори о томе да се и они сада налазе у једној врсти политичког проблема, јер не знају како да изађу из те ситуације. Говорили су да не желе Српску листу, обмањивали су јавност, а без Српске листе не може да дође до формирања владе. То што Курти говори – ми ћемо узети једног Србина са којим треба да се сложи Српска листа – то су приче за малу децу”, каже Петковић.

Подсетио је да други закључак састанка који су одржали политички представници Срба са Космета и директор канцеларије за Косово и Метохију гласи да нико не може Српској листи да одређује човека који треба да представља српски народ.

Поповић: Свако ко се противи ЗСО не жели Србе на КиМ

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић је за емисију “Седмица” Радио Београда 1 рекао да је Курти више пута нагласио да се противи формирању Заједнице српских општина на Косову и додаје да свако ко је против формирања ЗСО не жели Србе на Косову и Метохији.

“Заједница српских општина је правни оквир који би заштитио Србе и обезбедио њихов останак и опстанак на простору Косова и Метохије. Очигледно је да то појединим албанским лидерима не одговара, а ми смо више пута наглашавали да Заједница српских општина није уперена против било ког народа, али је битна за нас да би обезбедила да живимо нормално”, нагласио је Поповић.

Упитан под којим условима би Српска листа ушла у косовску владу, Поповић каже да улазак у владу подразумева да се према Србима та влада односи на коректан начин и да не стављају Србе у позицију у којој би се осећали као грађани другог реда.

“Треба да поштују изборну вољу, јер је то оличење сваке демократије. Неразумљиво је зашто је Курти изашао са таквима ставовима и зашто му толико смета што једноставно желимо да бранимо наше националне интересе и што желимо да имамо јако везу са Београдом. Верујемо да су Влада Републике Србије и председник Александар Вучић страна која заговара мир и која жели да региону донесе просперитет”, закључио је Поповић.

Подели на: